26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5671
EURO34.9803
ALTIN2447.0

Gribin en etkin tedavisi yatak istirahatı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gribin en etkin tedavisi yatak istirahatı
Abone ol
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, grip hastalığının en etkin tedavisi yatak istirahatı olduğunu belirtti.
Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz, grip hastalığının en etkin tedavisi yatak istirahatı olduğunu belirtti.

Boz, "Bol meyve sebze tüketimi ve sıvı alımına özen gösterilmelidir. Bu konuda alınacak basit önlemler hem kişinin yaşam kalitesinin düşmesini önleyecek hem de ülke ekonomisinin zarar görmesini engelleyecektir." dedi.

MİLYONLARCA KİŞİ HASTALANMAKTA
Grip hastalığının dünya genelinde çok fazla kişinin hastalanmasına sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Boz, "Genelde mevsimsel olarak görülen gripler yaygın olarak her yıl karşımıza çıkmaktadır. Grip virüsleri her dönem bir önceki yıla göre değişiklik göstermekte ve farklı belirtilerle kendisini göstermekte, ilaçlara karşı ise dirençli hale gelmektedir. Özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız grip virüsleri önümüzdeki kış aylarında da ortaya çıkacak ve yine dünya genelinde milyonlarca kişinin hastalanmasına sebep olacaktır. Grip virüsü daha önceki yıllarda olduğu gibi hasta olan kişilerden kolayca bulaşacaktır. Bu nedenle eğer henüz hasta olmadıysanız, grip olan kişilerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya özen göstermelisiniz. Eğer hasta olmaya başladığınızı hissediyorsanız mutlaka evinizde istirahat etmeli, virüsü sağlıklı kişilere bulaştırmamak için kalabalık ortamlarda fazla bulunmamaya özen göstermelisiniz. Hastalığın daha da yayılmasını engellemek için diğer insanlarla sınırlı bir şekilde temas kurmalısınız." dedi.

Özellikle aksırma ve öksürme gibi durumlarda ağzın mutlaka kağıt mendille kapatılması gerektiğini söyleyen Boz, "Kullandıktan sonra mendili mutlaka çöp kutusuna atmalısınız. Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkamalı, kağıt havlu ile kurulamalı ve kullandıktan sonra kağıt havlunuzu çöpe atmalısınız. Ağız, burun ve gözlerinize elinizle temas etmekten kaçınmalı, temas halinde ise ellerinizi yıkamalısınız. grip virüsü bulaşıcılığını azaltmak için özellikle toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamlardan çıktıktan sonra ellerinizi su ve sabunla yıkamalı ve dezenfektan kullanmaya özen göstermelisiniz. Eğer risk grubunda bulunuyorsanız mutlaka grip aşısı olmalısınız. Sağlık çalışanıysanız, 65 yaş ve üzerindeyseniz, yaşlı bakımevi yada huzurevlerinde kalıyorsanız, astım dahil kronik akciğer ve kalp damar sistemi hastalığınız bulunuyorsa, şeker hastasıysanız, kronik böbrek yetmezliğiniz varsa, kan hastalığınız varsa, bağışıklık sisteminiz baskılandıysa mutlaka grip aşısı olmanız gerekmektedir. Aynı zamanda Risk grubunda olmayan ama uzun süre aspirin kullanan kişilerin de aşı olması son derece önemlidir." diye bilgi verdi.

ANTİBİYOTİKLER GRİP TEDAVİSİNDE GEREKSİZ YERE KULLANILMAMALI
Ayrıca grip enfeksiyonuna bağlı anne ölümlerinde artış olduğunun belirlendiğini kaydeden Boz şöyle dedi: "Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine göre gebeliğin 2’nci veya 3’üncü trimesterinde grip sezonunda grip aşısı yapılmasının gerekliliği belirtilmektedir. Gribal enfeksiyon geçiren gebelerin en kısa sürede hekimlerine başvurmaları önem arzetmektedir Ülkemizde grip olan kişilerin hekime muayene olmadan ve danışmadan antibiyotik kullanması yanlış bir yaklaşımdır. Antibiyotikler, grip virüsüne karşı hiçbir etkiye sahip olmadıkları için grip tedavisinde gereksiz yere kullanılmamalıdır. Antibiyotikler sadece enfeksiyon tedavisinde kullanılmalıdır ve grip virüsüne karşı etkisiz olduğu için grip olduğu halde antibiyotik kullanan kişiler bir fayda görmediği gibi bilinçsiz kullanılan antibiyotikler vücuda zarar verebilmektedir"


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar