26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5453
EURO34.985
ALTIN2438.4

Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde konferans

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde konferans
Abone ol
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından organize edilen ve OTSO’nun katkılarıyla düzenlenen “Sarıkamış’tan Çanakkale’ye” ve “Çukurova Destanı” konulu konferans, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından organize edilen ve OTSO’nun katkılarıyla düzenlenen “Sarıkamış’tan Çanakkale’ye” ve “Çukurova Destanı” konulu konferans, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ile Araştırmacı Yazar İsmet İpek’in konuşmacı olarak katıldığı konferansı; Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Teke, Sivil toplum Kuruluşları Temsilcileri ve vatandaşlar dinledi.

Açılış konuşmasını yapan OTSO Başkanı Murat Teke, Konferansın Çanakkale Zaferinin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde organize edildiğini kaydederek, “Çanakkale’nin geçilmez olduğunu kanlarıyla anlatan ecdadımız, 250 Bin vatan evladını şehit vererek bir kahramanlık destanı çıkarmış ve bu destanın Türk ve dünya tarihine altın harflerle yazılmasını sağlamışlardır.

Bizler ecdadımızın haklarını hiçbir zaman ödeyemeyiz ancak onları böyle anlamlı günler düzenleyerek yaşatabilir ve hissedebiliriz. Aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Menderes Demir ise yaptığı konuşmada, Federasyonun çalışmaları hakkında bilgi vererek, konferansa katılan herkese teşekkür etti.

Konferansta ilk olarak Araştırmacı-Yazar İsmet İpek konuştu.

Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ile birlikte “Çukurova Destanı” belgeselini hazırladıklarını belirten İpek, yaptığı sunum eşliğinde Çukurova tarihini anlattı.

Osmaniye’nin milli mücadele yıllarındaki kahramanlarından söz eden İsmet İpek, “Milli mücadelede ilk kurşun Dörtyol’da atılmıştır. Dörtyol, Cebelibereket’in bir ilçesidir. Dolayısıyla biz Dörtyol’u Osmaniye kültüründen farklı görmüyoruz. Milli Mücadele yılları şerefimizin dışında her şeyimizi kaybettiğimiz zamandır.

Bayrağımızın indirildiği, jandarmaların kalpaklarındaki ay-yıldızın söküldüğü zor yıllardır” diye konuştu. Sivas Kongresinde Mustafa Kemal’in "Tekelioğlu Sinan” takma adıyla Yüzbaşı Ali Ratıp Bey’i, “Kozanoğlu Doğan” takma adıyla Binbaşı Kemal Bey’i ve “Aydınoğlu Tufan” takma adıyla Yüzbaşı Osman Nuri Bey’i Çukurova’ya gönderdiğini belirten İpek, bu subayların halkı teşkilatlandırdığını belirtti. Maraş kahramanlarından Yörük Selim’den de söz eden İpek, Yörük Selim’in Osmaniye’de büyük kahramanlıklar gösterdiğini kaydetti.

Konuşmasının devamında Osmaniye Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşunu da anlatan İsmet İpek, 28 Mayıs 1920’de Envarulhamit Camiine yapılan Fransız saldırısında caminin minaresinin devrildiğini ve gerçekleşen direnişte Kelceoğlu Ali’nin şehit düştüğünü kaydetti. Direniş kahramanlarından Palalıoğlu Süleyman’ın şehadetinden ve milli mücadelenin kadın kahramanlarından Rahime Hatun’u anlatarak sözlerine devam eden İsmet İpek, “Rahime Hatun’un şehit düştüğü andaki son sözü çok önemlidir.

Şöyle demiştir, “Ben kadınım, cesedimi düşmana bırakmayın” Son anında bile namusunu, şerefini düşünmüştür” diye konuştu. Konuşmasının devamında "Deli Top" efsanesinden de bahseden İpek, Kovanbaşı ve Kanlıgeçit Savaşlarını detaylarıyla anlattı. Kaymakam Saim Bey’in gerçekleştirdiği Mamure Baskını, Saim Bey’in şehit oluşu ve son olarak da Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunu anlatan İsmet İpek, kendisini dinledikleri için dinleyicilere teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ise “Bugün maalesef milli ve manevi tarihe sahip bir gençlik oluşturamamanın sıkıntısı içerisindeyiz. Son dönemde devletimiz bunun idraki içinde çok önemli çalışmalar imza attı” dedi. Ülkemizin kurtuluş mücadelesini sunum eşliğinde anlatan İsmail Kahraman, 1. Dünya Savaşında 3 Milyon şehit verdiğimizi ve 220 Bin askerimizin esir düştüğünü söyledi.

22 Aralık 1914’de başlayan ve 5 Ocak 1915’de biten Sarıkamış Harekâtında 90 Bin şehidin yanı sıra esir düşen askerler olduğunu belirten Kahraman, Sarıkamış’tan 15 Bin askerin hiç evine gitmeden Çanakkale’ye geldiğini söyledi.

Çanakkale’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözü olduğunu belirten Kahraman, destan yazan kahramanlarımızı anlattı. Çanakkale’nin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğinin altını çizen İsmail Kahraman, şehitlerimize sahip çıkmak ve tarihi gelecek kuşaklara anlatmak gerektiğini kaydetti. Sözlerinin devamında Milli Mücadele yıllarında cephelerde gerçekleşen olayları anlatan İsmail Kahraman tüm şehitlerimiz rahmet, minnet ve şükranla andığını belirterek sözlerine son verdi.
KONUŞMACILARA PLAKET VERİLDİ
Konferansın ardından konuşan Vali Kerem Al, konferansı veren Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Belgesel yapımcısı İsmail Kahraman ile Araştırmacı-Yazar İsmet İpek’e teşekkür ederek, “Kader bize zor bir coğrafyayı vatan kıldı. Bu coğrafyada yaşamanın bedeli hep yüksek oldu. Tarihimizin çeşitli dönemlerinde çok sayıda şehit verdik. Tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” diye konuştu. Düzenlenen konferansın tarihimizi bilmek açısından önemli olduğunu da belirten Vali Al, “Düzenlenen bu tür etkinlikler tarih ve yurt bilicine katkı sağlar, kuşaklar arası değer aktarımına vesile olur. Konferansın düzenlenmesinde katkısı ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Kadir Kara ise konuşmacılara teşekkür ederek, “Şehitlerimizi saygıyla yâd ediyoruz, mekânları cennet olsun” dedi.  Konuşmaların ardından konuşmacılara plaketleri Vali Kerem Al ve Belediye Başkanı Kadir Kara tarafından verildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar