26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4828
EURO34.8339
ALTIN2442.3

Bursa siyahı incir fidanı dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bursa siyahı incir fidanı dağıtıldı
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce düzenlenen bir törenle 250 adet “Bursa siyahı” incir fidanı 25 üreticiye teslim edildi.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce düzenlenen bir törenle 250 adet “Bursa siyahı” incir fidanı 25 üreticiye teslim edildi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törene İl Müdür yardımcısı Mustafa Örel, Koordinasyon ve tarımsal veriler şube müdürü Hayri Uyduran ile çiftçiler katıldı.

Projenin yüzde 100 hibeli olduğu ve Bakanlık tarafından finanse edildiği bildirildi.

İncir yetiştiriciliği iklim koşulları dikkate alındığında Osmaniye için uygun bir tür olarak belirlendiği bildirildi.

Türkiye’nin, Dünya'da kuru ve sofralık incir üretimi ve ihracatı yapan en önemli ülke olduğu belirtilirken;  mevcut durumda, sofralık incir ihracatımızın tamamına yakını "Bursa Siyahı" çeşidi ile gerçekleştiriliyor.
 
Bu çeşit Bursa ili dışında son yıllarda, erkenci yetiştiriciliğin avantajları nedeniyle, Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana, Hatay ve Mersin illerinde hızla yayılmakta olduğu belirtiliyor.

Osmaniye İli Tarım Stratejisi ve Eylem Planı Hedef:11'in "100 dekarlık alanda sofralık incir yetiştiriciliği yapmak" desteklenmesi amacıyla 250 adet sofralık "Bursa Siyahı" incir fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
 
Kurulacak demonstrasyonlar ile Bursa Siyahı incir çeşidinin ilimiz koşullarındaki performansı detaylı olarak ortaya konacağı belirtildi.

Bursa Siyahı çeşidi taze tüketim amacı ile üretiliyor. Ağacın gelişme durumu kuvvetli ve yayvandır. Yaprakları üç-beş loplu derin girintili sık tüylüdür. Yellop oluşturmaz, döllenme ihtiyacı vardır. Meyve olgunlaşması Akdeniz Bölgesinde Ağustos başından Ekim ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Meyveleri iri, şekli yuvarlaktır. Kabuk rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Bursa Siyahı meyveleri iri, gösterişli, kabuk ve iç rengi ile albenili, iyi kaliteli sofralık bir çeşit olduğu kaydedildi.

İncir meyvesinin insan sağlığına olan faydaları ise şunlardır; Taze ve özellikle kuru incirin yenilmesiyle insan bedeninin hücreleri yenilenir. İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle vücuda alınan kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar. Sindirimi kolaylaştırır, vücudu bakterilere karşı korur.

Kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklı olmalarında etkendir. İçerdiği kalsiyum diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içmeyen kişilerin incir yemeleri tavsiye edilir. İncir, içerdiği benzaldehit adlı maddeyle kanserli hücrelerin büyümesini önler. Kansere karşı etkili olur. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelir. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Nezle ve bronşite faydalıdır. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci artırdığı da belirtildi.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar