26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4687
EURO34.7099
ALTIN2435.8

Atatürk'ün Mozole taşının bir örneği Orman İşletmesi deposunda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Atatürk'ün Mozole taşının bir örneği Orman İşletmesi deposunda
Abone ol
Osmaniye'den götürülerek Anıtkabir'de kullanılan mozole taşının bir örneğinin Osmaniye merkez Dereli Köyü'ndeki Orman İşletmesi Deposunda olduğu tespit edildi.
Osmaniye'den götürülerek Anıtkabir'de kullanılan mozole taşının bir örneğinin Osmaniye merkez Dereli Köyü'ndeki Orman İşletmesi Deposunda olduğu tespit edildi.

Hatıra değeri yüksek olan mermerin Orman İşletmesi Deposuna değil de Osmaniye meydanına konması gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Osmaniyeli Araştırmacı İsmet İpek, Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'deki mozole taşının Osmaniye'den gittiğini belirterek şöyle dedi:

"Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de, İstanbul Dolmabahçe Sarayında vefat etmiştir. Yeni başkent Ankara'ya getirilen naşı,  geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi'nde bekletilmiş ve şehrin hâkim bir tepesi olan eski Rasathane Tepesine yaptırılan Anıtkabir'e 10 Kasım 1953 günü defnedilmiştir. Kabrinin üstündeki Şeref Holü'nün ortasına konan mozole taşı Osmaniye'den gitmiştir. Bu, her Osmaniyeli için bir iftihar vesilesidir."

DEPOYA DEĞİL MEYDANA KONMALI
Anıtkabir'deki Atatürk'ün kabrinin üstüne mezar taşı (mozole) olarak konan mermerle ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren İpek, "Anıtkabirdeki mozolenin ağırlığı 42 tondur. Üstelik parçalı değil tek bloktur. Osmaniye Çağşak Köyü, Kınalıçınar mevkiindeki mermer ocağından çıkarıldığı zaman ağırlığı daha çoktu. Mermer ocağından çıkarılıp Mamure İstasyonuna, oradan Anıtkabir'e taşınması tarihi bir hadise olmuştur. Türklüğün inşa taşlarından kabul edilen mermer Türkiye Mermer Envanteri içinde de çok önemli bir yere sahiptir. Madenciler arasında adına "Osmaniye Mermeri" rengine de "Osmaniye Kırmızısı" denilmiştir. Anıtkabir'e giden mermerin hatırasına eski Raziyeler Köyünün ismi Kayalı Köyü olarak değiştirilmiştir.

Çağşak Köyü, Kınalıçınar mermer ocağından çıkarılan iki adet mermer de halen Osmaniye'nin merkez Dereli Köyü Orman İşletmesi Deposunda bulunmaktadır. Bu mermerler geçtiğimiz yıllarda kaçak yolla taşınmaya çalışılırken Osmaniye Orman İşletmesi Orman Muhafaza Memurları tarafından yakalanmış ve depoya konmuştur. Depoda bulunan iki adet mermerin boyutları Anıtkabirdeki mozoleye yakındır. Söz konusu mermerlerin yeri Orman İşletmesi deposu olmamalıdır. O mermerler herhalde oradan alınıp şehrin merkezindeki Musa Şahin Bulvarına veya Valilik kavşağına konmalıdır. Böylece hem Atatürk sevgisinin canlı tutulmasına hem de Osmaniye’nin tanıtılmasına katkıda bulunulmalıdır."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar