26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.577
EURO34.9719
ALTIN2445.8

Anız yakılması yasaklandı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Anız yakılması yasaklandı!
Abone ol
Osmaniye Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hasat mevsimi nedeniyle anız yakılmaması uyarısı yapıldı.
Osmaniye Gıda, Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hasat mevsimi nedeniyle anız yakılmaması uyarısı yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Anız yakma, geleceğini karartma!” başlıklı bir açıklama yaptı.

İl Müdürü Sağlam yaptığı yazılı açıklamada;
“İlimiz 2015 yılı hasat sezonunun yaklaşması nedeniyle gerek dikkatsizlik, tedbirsizlik gerek hububat hasadından sonra ikinci ürün ekimi için kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak amacıyla bölgemiz çiftçisinin geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı kendisine, çevresine dolayısıyla ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir.
Anızların Yakılması Sonucunda; Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmalar anızla beraber yanmakta, toprağı organik madde yönünden zenginleştiren bitki artıkları yok edilerek üründe verim kaybına yol açmaktadır.

Sezonunda ürüne atılan gübrenin bir kısmı bitki sapında (anızda) kalmakta sürümle tekrar toprağa dönme imkanı varken, yakılmak suretiyle dönüşüm imkanı yok edilmektedir.

Yangın sonucu çıplak kalan araziler rüzgar ve su erozyonuna maruz kalmakta bu da verimli toprakların kaybına yol açmaktadır.

Topraktaki tuzluluk oranı artmakta ve toprakta çoraklaşmaya sebep olmaktadır.

Kontrol edilemeyen anız yangınları komşu tarladaki mahsülü, yetişmesi yıllar süren ormanlık ve ağaçlık alanları hatta meskun mahalleri dahi tehdit edecek boyuta ulaşabilmektedir.

Anız yangınları tarım arazileri üzerinden geçmekte olan enerji nakil ve haberleşme hatlarının zarar görmesine dolayısıyla hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır.
 
Anız yangınları havayı kirletmekte, trafikte görüş mesafesini azaltmakta, kontrolsüz durumlarda bazen can ve mal kaybına yol olmaktadır.

Anız yangınları ile doğal denge bozulmakta, doğada bulunan faydalı böcekler yok olurken ortama adapte olan zararlı böcekler hızla çoğalmaktadır. Bunun yanında küresel ısınmanın artmasına da yardımcı olmaktadır.

Yukarıda sayılan teknik, ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Bakanlığımız Talimatları ve Valiliğimiz Tebliğince İlimiz sınırlarında anızların yakılması kesinlikle yasaklanmıştır.”dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar