26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5853
EURO35.0376
ALTIN2458.8

Kayseri’deki işkence dehşeti, O görüntüler travmatik etki yapar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kayseri’deki işkence dehşeti, O görüntüler travmatik etki yapar
Abone ol
Kayseri’de, iki küçük çocuğa yaptığı işkence görüntüleriyle Türkiye’nin gündemine oturan Songül A. 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı ama dehşetin izlerini ömür boyu taşıyacak çocuklara bundan sonra nasıl destek olunmalı?
Kayseri’de, iki küçük çocuğa yaptığı işkence görüntüleriyle Türkiye’nin gündemine oturan Songül A. 46 yıl hapis cezasına çarptırıldı ama dehşetin izlerini ömür boyu taşıyacak çocuklara bundan sonra nasıl destek olunmalı?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel’e göre çocukların bu travmayı en az hasarla atlatabilmeleri için olayı yaşadıkları ortamdan uzaklaştırılmaları ve uzun süreli psikolojik destek almaları gerekiyor.

Yrd. Doç. Dr. Evrensel, çocuklara verilmesi gereken psikolojik destek ile uzun vadede bu olayın çocuklar üzerindeki olası etkilerini şöyle değerlendirdi:


“Bu tür olaylarda ilk müdahale travmaya neden olan ortamdan uzaklaştırmadır. Bu gibi durumlardaki yaklaşım tarzını en güzel anlatan örnek yanma olayıdır. Bedenimizin bir bölgesi kazara yanar ise refleksif olarak yakıcı cisimden kendimizi uzaklaştırırız. Fakat bu uzaklaşma yeterli değildir. Hızlı şekilde o dokunun soğutulması gerekir. Bunun için buz uygulanmalıdır ve bu uygulama 1-2 saat sürdürülmelidir. Böylece yanan dokunun tahribatı en aza indirilmeye çalışılır. Eğer böyle yapılmazsa derin yanık izleri kalır. Benzer şekilde psikolojik travmalar sonrasında da hemen o anda destek sağlanmalıdır ve bu destek aylarca sürdürülmelidir.

Büyüdüklerinde yansımaları olacak

Çocukluğunda şiddete ve ihmale maruz kalan kişiler yetişkinlik yıllarında bunun yansımalarıyla karşılaşır. Depresyon, panik bozukluğu, sosyal fobi, takıntı hastalığı, insanlara güven ve ilişki sorunları gibi ruhsal bozukluklar sıklıkla görülür. Ayrıca travmasını hatırlatan durumlarda ilk yaşandığı zamana yakın derecede korku ve kaygı nöbetleri yaşanır.”

İnsanların yarasını yeniden acıtır

Yrd. Doç. Dr. Alper Evrensel, dehşet görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasını ve olayın “üvey anne” söylemi çerçevesinde yayılmasını da eleştirerek, şöyle devam etti: “Bu görüntüler, izleyende travmatik etki yapar. Sebebi de insanın empati yeteneğidir. Empati yapabilen insanlar kendisini o çocuğun yerine koyar ve sanki bu şiddet kendisine uygulanıyormuş gibi acı çeker. Eğer izleyen kişinin çocukluğunda benzer travmaları olduysa ve tedavi görmediyse travması canlanır. Sanki ilk defa o şiddete maruz kalıyor gibi bir kez daha yaralar açılır ruhsal yapısında. Bu nedenle görüntülerin tümüyle izlenmesi yerine şiddet uygulandığını ima eden kısımlarının fotoğraf şeklinde basında verilmesi yeterli olacaktır.

Bebekleri öz anneleri çöpe atıyor

Burada şiddet uygulayan kişinin sıfatı değil kişiliği önemlidir. Zira her sıfattan kişi hatta bazen öz anneler bile buna benzer ağır şiddet davranışları sergileyebilir çocuklarına. Doğumdan sonra sokağa ya da çöpe atılan bebekleri de öz anneleri atmaktadır. Burada da yine cani ruhlu şiddete meyilli psikopat kişilikli anneler söz konusudur. Bu nedenle şiddetin üvey anneyle ilişkilendirilmesi doğru ve mantıklı olmaz. Şiddete yatkın anti sosyal kişilik bozukluğu erkeklerin yüzde 3’ünde, kadınların ise yüzde 1’inde görülmektedir. Şiddete eğilimli kişilerin kısa süre içinde fark edilmesi ve onlardan uzak durulmasıyla görülebilecek zarar bertaraf edilmiş olur.”



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar