27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.9

Senede 3,1 milyar dolarlık çikolata ve şeker tüketiyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Senede 3,1 milyar dolarlık çikolata ve şeker tüketiyoruz
Abone ol
Şekerleme ve çikolata sektörü, her sene ortalama yüzde 10 büyüyerek 3,1 milyar dolar ciro elde ediyor. Sektör, bu aralar satışların 5 kat arttığı Ramazan Bayramı’na odaklanıyor. Toplam tüketimin üçte birine denk gelen bayramlarda Doğu...
Şekerleme ve çikolata sektörü, her sene ortalama yüzde 10 büyüyerek 3,1 milyar dolar ciro elde ediyor. Sektör, bu aralar satışların 5 kat arttığı Ramazan Bayramı’na odaklanıyor. Toplam tüketimin üçte birine denk gelen bayramlarda Doğu ve Güneydoğu illerinde şeker ikram edilirken; Marmara ve Ege’de ise çikolata revaçta.

Türkiye’de ikramların bölgelere göre değiştiğini ifade eden Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, “Doğu ve Güneydoğu’ya gittikçe bayramlarda ikram edilen ve hediye amaçlı satın alınan ürün portföyü şekere yönelmiş durumda. Bunun yanı sıra Marmara ve Ege’de ise çikolatayı tercih ediyor. Marmara, çikolata tüketiminin yüzde 45’ini elinde bulunduruyor.” dedi. Türkiye’de senelik çikolata ve şekerleme tüketiminin birey başına 2 kilogramı bulduğuna işaret eden Zekeriya Mete, bu rakamın bayramlarda 1 kilogram olduğunu aktardı.


İHRACAT HEDEFİ 2,5 MİLYAR DOLAR

Sektörde ihracatın önemli ölçüde arttığını da belirten Mete, şöyle devam etti:

“2012’de sektörün ihracat hedefi 2,5 milyar dolar oldu. Başlıca ihraç ülkeleri, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya, Suudi Arabistan, ABD, Türkî Cumhuriyetleri Orta Doğu ve Uzak Doğu’dur. Endüstriyel üretime girişin tarihi çok eski değil. 80’lerle birlikte ticaretin ilerlemeye başlaması, teşvik uygulamalarının artması doğal olarak yatırımların da artmasına sebep oldu.” Bu tablonun sektörün yanında bağlantılı diğer sektörlerin de büyümesine katkı sunduğunu anlatan Mete, “Bu sektörler arasında hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri üreten sektörleri sayabiliriz. Artık çikolatanın beşiği kabul edilen Belçika ve Avusturya’ya çikolata ihraç eder hale geldik.” dedi. Mete, çikolata ve şeker sektörünün Ar-Ge yatırımları ile diğer sektörlerin açık ara önünde gittiğini de dile getirdi.

MERDİVEN ALTI ÜRETİM UYARISI

Türkiye çikolata ve şekerleme sektörünün en önemli sorunlarından birinin de merdiven altı üretim olduğundan söz eden Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı, “Türkiye’de sektörün en büyük sorunu kayıt dışı üretim alanları. Bununla sektör çok ciddi mücadeleler verdi. Ancak burada çok fazla başarılı olunamadı. Artık tüketici bilinçlenmeye başladı. Gelir seviyesi de arttıkça tüketici artık markalı ürünleri almayı tercih ediyor.” ifadelerini kullandı. Eskiden bakkalların bayramlarda bu ürünleri tezgah üstlerinde sattıklarını hatırlatan Zekeriya Mete, şunları kaydetti:

“Kilo fiyatı diğer ürünlere göre daha uygun çikolata ve şekerler yok satardı. Ancak artık tüketici bilinçlenmeye başladı. Bu ürünlerin lezzet ve sağlık bakımından markalı ürünlerle kıyaslanamaz olduğunun farkına vardı. Bu da sektöre yatırımları arttırıyor. Son birkaç yılda bu alanda önemli gelişmeler gözlemleniyor. Markalı ürünlere talep arttı. Merdiven altı üretim artık sona yaklaşıyor. Tüketici sağlıklı ürünleri tüketmeyi tercih ediyor.”

Ülkelere göre birey başına şeker ve çikolata tüketimi şöyle:

Ülke Senelik Tüketim
Belçika 5.67 kg
İsviçre 5.57 kg
Almanya 3.85 kg
İngiltere 3.70 kg
Fransa 3.61 kg
Türkiye 2.0 kg

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar