29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3894
EURO35.0172
ALTIN2323.7

Pamuk tarımının gelişmesi çalışmaları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pamuk tarımının gelişmesi çalışmaları
Abone ol

Osmaniye’de pamuktarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Cevdetiye Beldesinde toplantı düzenlendi.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımı ile gerçekleşen toplantıda, pamuk ekim alanlarının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi üzerinde duruldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlampamuk ekiminin geliştirilmesi ile ilgili olarak;  “Daha önceki yıllarda ilimizde geniş alanlarda üretimi yapılan pamuk ekimi çeşitli sebeplerden dolayı terk edildi.



Özellikle sulanmayan alanlara her yıl buğday ekildi ve zamanla ilaçlı mücadelesi olmayan buğday kök hastalıkları ortaya çıktı. Verim kayıplarına sebep olan bu tür hastalıklar için uygulanabilecek sistem ekim nöbetidir.

Sulanan alanlarda ikinci ürünün girmesiyle birlikte buğday + mısır şeklinde bir ürün deseni oluşturan çiftçilerimiz, ikinci ürün mısırda görülen yaprak hastalıklarından dolayı bu sefer tamamen ana ürün yani birinci ürün mısıra dönüş yaptı. Her sene aynı ürün ekilmesinden ile topraktan tek taraflı bir beslenme ortaya çıkmış ve toprak verimliliğini kaybetmeye başladı. Daha fazla gübre kullanımına sebep olan bu sistem zamanla toprakların çoraklaşmasına ve daha önemlisi elden çıkmasına sebep olacaktır. Diğer taraftan o bitkiye ait yeni hastalık ve zararlılar ortaya çıkacaktır.

Sürdürülebilir bir tarım için tarımın temeli olan ekim nöbetine uyulması bu toprakların torunlarımızın bize emaneti olarak mutlaka gereklidir. Bu bağlamda gelecek nesillere verimli bir toprak ve temiz bir doğa bırakmamız için BEYAZ ALTINI tekrardan topraklarımızla buluşturmayı hedeflemekteyiz. Katma değeri yüksek bir ürün olan pamuk esas olarak bir lif bitkisidir. Lifleri dokuma sanayinde, sicim, lamba ve mum fitili, halı ipliği yapımında, tıbbi pamuk yapımında, şilte ve otomobil lastiklerinin doldurulmasında, fotoğraf ve röntgen filmlerinde, plastiklerde, barut yapımında kullanılmaktadır. Pamuk ayrıca bir yağ bitkisidir. Çiğitten elde edilen yağ yemeklik olarak kullanılmaktadır.  Yağından sonra kalan kısım küspe olarak hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır.

İyi bir ekim nöbeti bitkisi olarak derinlere giden kazık kökleri sayesinde toprağın havalanmasını sağlamakta ve su ve besinlerden daha iyi faydalanmaktadır. Pamuğun ekim nöbetine girmesiyle birlikte yetiştireceğimiz diğer ürünlerden de daha yüksek verim elde edilebilecek ve daha az gübre kullanılarak topraklarımızın verimliliği uzun yıllar korunabilecektir. Pamuk üretimini teşvik etmek için pamukla ilgili desteklemeleri artmıştır.  Ülke ekonomisi ve sürdürülebilir bir tarım için PAMUK  EKELİM. Daha geniş bilgi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ediniz.”dedi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar