19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6024
EURO34.8185
ALTIN2512.1

Osmaniye Tabip Odası’ndan, Hava kirliliği uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye Tabip Odası’ndan, Hava kirliliği uyarısı
Abone ol
Türk Tabipleri Birliği, Osmaniye Tabip Odası hava kirliliği konusunda yapılan bir araştırmayı anımsatarak, uyarıda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği, Osmaniye Tabip Odası hava kirliliği konusunda yapılan bir araştırmayı anımsatarak, uyarıda bulundu.

Osmaniye’nin hava kalitesi bakımından iyileşemeyen 16 il içerisinde yer aldığı belirtilerek, iyileştirilme yönünde çalışma yapılması istendi.

Osmaniye Tabip Odası Başkanı  Dr. Asu Kaya yaptığı açıklamada;  “Ülkemizde kronik hale gelmiş̧ olan hava kirliliğinin iyileştirilmesi için ciddi önlemler alınması gerekmektedir. İklim krizini besleyen ve kirli havaya neden olan politikalarla mücadele bir hekim sorumluluğudur.”dedi.

Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Kaya, hava kirliliği konusunda;  
“Son 3 yıldır hava kalitesinde hiç̧ bir iyileşme olmayan ve ciddi hava kirliliği yasayan 16 ilde (Afyon, Ankara, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Erzincan, Mersin, Kahramanmaraş̧, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, OSMANİYE, Sakarya ve Sivas) yıllık ortalama hava kirliliği (PM10) düzeyleri 90 μg/m3’e ulaşmıştır. Bu miktar Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinin 4,5 katıdır. Yapılan çalışmalar Türkiye’de 2017 yılında yaşanan her 100 ölümden 13’ünün başka bir ifadeyle, 50 binden fazla ölümün hava kirliliği nedeniyle gerçekleştiğini göstermektedir.

TTB’nin de bileşeni olduğu Temiz Hava Hakkı Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait hava ölçüm istasyonlarından aldığı verilerle hesaplamalar yapmış ve rapor oluşturmuştur.

FOSİL YAKIT kullanımı havayı kirliliğinin en önemli nedenidir. Bilim, kirli havanın sağlık üzerine etkilerini çok net ortaya koymuştur. Dünya’da her yıl toplam 8 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir.

Hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunları ile ilişkili en önemli gelişme ise Dünya Sağlık Örgütü̈ (DSÖ)’ne bağlı yapılardan birisi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC), 17 Ekim 2013’de kamuoyu ile paylaştığı bilimsel bilgidir.

DSÖ IARC’ın açıkladığı raporunda dış ortam hava kirliliğinin, akciğer kanserine neden olduğunun ve mesane kanserine yakalanma riskini arttırdığının bilimsel kanıtlarla kesin olarak ortaya konduğunu; bu nedenle hava kirliliğinin, insanda kanser yapıcı etkenler (Grup I) listesine alındığını duyurmuştur.

Güncel bilimsel çalışmalar, kirli hava solumanın, solunum ve dolaşım sistemi başta olmak üzere tüm sistemleri etkilediğini vurgulamakta, yol açtığı çok sayıda sağlık sorunu nedeniyle hastalık yükünü arttırdığını ve erken ölümlere yol açtığını bildirmektedir.

Kirli hava en çok da bebek ve çocukların sağlığını, büyümesini ve gelişmesini olumsuz etkilemektedir.” dedi.
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar