25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5138
EURO35.0224
ALTIN2432.4

Engelli ve yaşlılara ücretsiz ulaşım hakkı verildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Engelli ve yaşlılara ücretsiz ulaşım hakkı verildi
Abone ol
Engellilik oranı yüzde 40’ın üzerinde olan bireyler ile 65 yaş üzeri vatandaşların Ücretsiz seyahat hakkından, kimlik kartı olan engelliler mevcut kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabilecekler.
Engellilik oranı yüzde 40’ın üzerinde olan bireyler ile 65 yaş üzeri vatandaşların Ücretsiz seyahat hakkından, kimlik kartı olan engelliler mevcut kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabilecekler.
 


Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte yararlanmak isteyen ağır engellilerin bu haktan faydalanmak için yeniden düzenlenen engelli kimlik kartı için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor.


Osmaniye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür vekili Abdullah Neşeli, ücretsiz ulaşım hakkı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri aktardı:
“Ücretsiz Seyahat Hakkı Hangi Hizmetlerde Geçerli Olacak?


Engel oranı %40’ın üzerinde olan engelli bireyler ile ağır engelli bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçilerine, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaktır;


65 yaşın üstündeki vatandaşlara ise demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatlarından belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise %50 indirimli olarak yararlanma hakkı getirilmiştir.


Engelliler ve Yaşlılar Bu Haktan Nasıl Yararlanacak?
 65 yaşın üstündeki vatandaşlarımız nüfus cüzdanı ile, engelliler ise İl Müdürlüğümüzce verilen “engelliler için kimlik kartı” ile söz konusu haktan yararlanabileceklerdir.   
Engel oranı %40’ın üzerinde olan tüm Engelli Vatandaşlar halen yürürlükte olan 19/07/2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Özürlüler Veritabanı Oluşturulmasına ve Özürlülere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince verilen “Engelliler İçin Kimlik Kartı” ile ya da Anılan Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi ile geçerlilikleri korunmuş olan engelli kimlik kartları ile veya Nüfus cüzdanında engel oranı yazılmış olan engelli bireyler engel oranını gösteren nüfus cüzdanları ile bu haktan yararlanabileceklerdir.


Böylece engelli kimlik kartı bulunan vatandaşların mevcut kartlarını 04 Mart 2015 tarihine kadar yenilemeleri gerekmektedir.   


Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte faydalanmak isteyen ağır engelli bireylerin ise engelli kimlik kartlarını yenilemeleri gerekmektedir.


Ağır engelli vatandaşların ücretsiz seyahat hakkını refakatçileri ile birlikte kullanabilmeleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yeni basılan ve üzerinde “ULAŞIMDA REFAKATÇİ HAKKI VARDIR” ibaresinin yer aldığı kimlik kartını ibraz etmeleri gerekmektedir.


Bu kapsamdaki vatandaşların herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları ve kart değişimi için; dilekçe, iki adet fotoğraf ve engelliler için sağlık kurulu raporunun aslı ya da onaylı örneği ile birlikte İl Müdürlüğümüze başvurarak “ULAŞIMDA REFAKATÇİ HAKKI VARDIR” ibaresi bulunan yeni kimlik kartını almaları gerekmektedir.


Yönetmelikte, ulaşım araç sürücülerinin ücretsiz veya indirimli seyahat hakkını kullandırmamaları hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanması hükmü getirilmiştir.


Ücretsiz seyahat kartları tüm Türkiye’de geçerli olup, ücretsiz seyahat hakkından, engelliler mevcut engelli kimlik kartları ile yaşlılar ise nüfus cüzdanları ile yararlanabileceklerdir.”

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar