27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yıl öncesi gelenler…

Henüz yeni bir yıla girmedik ama. 2020 yılında uygulanacak olan zamlar açıklanmaya başlandı.

Gece saatlerinde yapılan zamları, vatandaş sabahleyin kalktığında öğreniyor. Ama henüz asgari ücrete yapılacak olan zam belli olmuş değil.

Yıllık enflasyon yüzde 12 diye söylenirken, nedense yeni yılın zamları enflasyon oranının iki katında yapılıyor.

Gece yarısı gelen vergi ve harç zamlarının oranlarına baktığımızda, ücret artışlarında yüzde 5 uygulamaya karşı; pasaport, ehliyet harcı ve trafik cezalarına yüzde 22 oranlarında zamlar yapılıyor.

Bu yıl içerisinde 108 lira olan “emniyet kemeri takmama” cezası yeni yılla birlikte  132 liraya yükseliyor.  Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 235 liradan, 288 liraya yükseltildi.

Pasaport harçlarına baktığımızda, 1 yıllık 248.45 liradan, 304.50 liraya, tapu harcı 288 liradan, 353 liraya, Ehliyet harcı 613 liradan, 751 liraya çıkartıldı. Damga vergilerine baktığımızda; KDV beyanı 48 liradan 59 liraya, SGK primi beyanı ise 36 liradan 44 liraya yükseltildi.

Yapılan zam oranlarına baktığımızda enflasyon oranlarının üzerinde olması, ekonomik anlamda 2020 yılında da sıkıntı yaşayacağımızı, bu oranların bir başka deyimle; “kaşıklı verip, kepçe ile almak” anlamına geldiği görülebiliyor.

Gündemde “Değerli konut” vergileri tartışmaları başlarken, değeri 5 milyon Tl’nin üzerinde olan konutların sahiplerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tebligatların gönderilmeye başlandığını öğreniyoruz. Emlak vergisi veren konut sahipleri, değerli görüldüğü için ek olarak bir vergi daha vermek zorunda kalacak. 

Değerli konut vergileri, elbette lüks konutlar ve varlıklı insanları ilgilendiriyor. Ancak, son dakika bir haberinde öğreniyoruz ki, “değerli konut vergileri” uygulamasının bir yıl erteleneceği konuşulmaya başlandı.

Vatandaşın aldığı ürünlerin KDV oranları yanında, ÖTV olarak ödedikleri vergileri irdelediğimizde, akla gelmeyecek ürünlerde “Özel tüketim vergisi” alınıyor.

Altın, pırlanta ve kürk “özel tüketime girmiyor” Yani bunlar özel tüketim sayılmıyor. Allah aşkına Altın, pırlanta ne için alınır ve kimler alır, ne için alır?

Tarlasını sürmek için traktörüne mazot alan çiftçinin aldığı mazot ile denizdeki yatlarına alınan mazot arasında fiyat farkının bulunması olayındaki çelişkiyi sanırım anlıyorsunuz.

2020 yılının asgari ücreti belirlenecek, emekliye verilecek oran da açıklanacak. Yeni yılın bu konudaki zamları yüzde 10’u bulabilecek mi dersiniz!? Yakında göreceğiz, saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar