26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5555
EURO34.963
ALTIN2445.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yerel Yönetim ve Basın…

Yerel yönetimlerde basının önemi, kamuoyu oluşturması veya kamuoyunu bilgilendirmesi olaylarının önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Yazılı basın yerine sosyal medya paylaşımlarının ön plana çıktığı bir süreç yaşamaktayız. 

Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge temsilciliğini uzun yıllar yürüten, temsilciliklerin kaldırılması ile görevinden ayrıldıktan sonra serbest gazetecilik yapmakta olan Ceyhun Özgönül abimin, aynı zamanda yayınlanmış çok sayıda kitapları da bulunmaktadır.

Gazeteci-Yazar Özgönül’ün  yaptığı bir araştırma haberi Sözcü gazetesinde yayınlandı. Başlık mı; “Sosyal medya Adanalının ağlama duvarına dönüştü”

Adanalı’nın yıllardır biriken sorunları ile ilgili araştırma yazısını  fotoğrafları ile gündeme taşıyan Ceyhun Özgönül’ün haber başlığının altındaki ara başlıkları okuyalım; “Derdini anlatacak bir yetkiliye ulaşmakta güçlük çeken Adanalılar yıllardan beri birikmiş sorunlarını sosyal medya üzerinde kurulan sayfalara aktarıyor. Bu sorunlardan bazıları karşılıksız kalırken, bazıları da sayfaları takip eden yetkilileri harekete geçirip çözülüyor. Bu da sayfalara olan ilgiyi artırıyor.” Tümcelerini okumaktayız.

Sorunların gündeme taşınması ile ilgili haberlerin yazılı basında çıkmasına yerel yönetimlerin çoğunlukla ilgi göstermediğine ülkemizin bir çok yerleşim biriminde tanık olmaktayız.

Kendi adıma yazmam gerekirse, gazetelerimizde fotoğraflı olarak haber yaptığımız sorunlar, yetkililer tarafından dikkate alınmazken, sosyal medya paylaşımlarımın daha etkin olduğuna tanık olmaktayım. Beni en çok üzen olay ise; yetkililerin kendilerine aklamaya çalışmaları, görev sorumluluklarını başka yerlere yükleme gibi niyetleri ve sorunlara seyirci kalıcı tavır ve tutumları olmaktadır.

Mersin’in Tarsus ilçesindeki meslek kuruluşumuz; Tarsus Medya mensupları Derneği (MEDYAD)’ın yönetim kurulu başkanı sevgili meslektaşım Okan Çalışkan, Belediye Başkanı ile medya çalışanlarını bir yemekte buluşturup; “Yerel yönetim ile basının birlikte olması” noktasında başarılı sonuçları ortaya koydu.

Tarsus ilçesi Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, önce Gazeteciler derneğini ziyaret ediyor, ardından da ilçedeki medya çalışanları ile birlikte yemekte buluşup, önce onları dinliyor, sonra da kendisi konuşuyor.

İlçedeki bazı yerel medya çalışanları ile ilgili olarak Başkan Bozdoğan; “Kalemini satan gazeteci ile işim olmaz!”sözünde ısrar ediyor. Ekliyor; “Seçimler bitti, birlik olup Tarsus için çalışmalıyız, siyaseti geride bırakmalıyız. Bir bölgenin kalkınması ve tanıtılmasında yerel  yönetimin yerel basınla el ele birlikte hareket etmesi çok önemlidir. Her iki tarafında birbirlerinden destek alarak yaşaması ve gelişmesi gerekir.

 Akıllı politikacılar basını arkasına alır, karşısına almaz. Bu arada siz değerli basın mensupları aranızdaki çürük yumurtaları da  ayıklama görevi de dürüst gazetecilere düşer. Biz Belediye yönetimi olarak Tarsus ilçemizde yerel basınla dayanışma içerisinde güzel hizmetlere birlikte imza atacağız ve basın mensubu arkadaşlarımızın haberlerine önem vereceğiz”diye konuştu.

Yerel yönetimlerin basın ile arasının açık olması, bazılarını farklı şekilde “beslemesi” olayları, kamuoyunda tartışmaları artırır. Sosyal medya yazılı basının önüne geçtiğine göre, kendi yaşadığınız yerleşim birimindeki Belediye Başkanlarının “Basın” ile ilişkilerini sanırım izliyorsunuz. Saygı ile….
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar