20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yeni yılın getirecekleri

Türkiye’deki “çocuk istismarı”nın önlenmesi için TBMM’de  “Araştırma Komisyonu” oluşturulacak.

Olayla ilgili ilk toplantının 3 Ocak 2023  Salı günü yapılması kararını öğrendiğimizde, sevindirici bir gelişme olduğunu da belirtmek isterim.

Oluşturulacak Komisyon’da, “cinsel istismara yönelik gerekli önlemlerin alınması” ile birlikte “çocuklara yönelik her türlü istismar”a karşı mücadele verilecek.

Geride bırakmaya çalıştığımız yıl içerisinde Türkiye genelinde kaç çocuğun “cinsel istismar”a uğradığını düşünüyorum.

Bize gelen “Yayın yasakları” bildirimlerini anımsadığımda, toplumsal bir yara olarak üzülüyorum. Bizim haber yapmamamız istenen bu çirkin olaylarla ilgili, yetkililerin bu güne kadar olayın üzerine gerektiği gibi gitmediğini de düşünüyorum.

Çocuk istismarlarının en çok nerelerde yaşandığı olaylarını emniyet kayıtlarından çıkarılıp araştırma ve incelemelerin de yapıldığını sanıyorum.

Polis ekiplerinin bize getirdiği her “yayın yasağı” bildirimini elime almadan önce; “Çocuk istismarı mı?”diye o anda aklıma geliyor.

Bu sorunun yeni yılda oluşturulacak “Araştırma Komisyonu”nun çalışmaları neticesinde çözümlenebileceğini umut ediyorum.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerine gözattığımda, yine toplumsal anlamda üzücü olayların haberleriyle üzülüyoruz.

Türkiye’de bu yıl içerisinde çeşitli nedenlerle öldürülen kadın sayısının 285 rakamlarında olduğu bilgisinin doğru olmamasını isterdi yüreğim. Sadece Ekim ayı içerisinde 34 kadının öldürüldüğü haberlerine insan olarak üzülüyoruz.

Kadın cinayetlerini durduracağız Platformu tarafından 2022 yılı verilerini inceliyorum.

Yılın tamamlanmamış halindeki rakamlar ve kadınların öldürülme yöntemleri yürekleri dağlayacak şekilde.

Nüfus yoğunluğu bakımından olsa gerek en fazla kadın cinayetinin yaşandığı ilimiz İstanbul olarak kayıtlara geçiyor. Birden fazla kadın cinayetinin yaşandığı iller arasında ise; Denizli, İzmir, Muğla, Konya, Kocaeli, Antalya yeralıyor.

Kadınların en çok evlerinde öldürüldüğü, bu ölümlerin sırasıyla; sokakta, arabada, arazide, işyerinde, otelde yaşandığı kayda geçiyor. Kadın cinayetlerinin yüzde 50’si evlerinde ve yüzde 63’ünün de ateşli silahla gerçekleştiğini öğreniyoruz.

Kadın cinayetlerindeki yüzdelik oranlara baktığımızda, yüzde 58’i evli olduğu eşi, yüzde 8’i ayrıldığı eşi, yüzde 8’i daha önce birlikte olduğu erkek, yüzde 8’i akrabası, yüzde 8’i belirsiz, yüzde 4’ü birlikte olduğu erkek, yüzde 4’ünün de kardeş tarafından işlendiğini öğreniyoruz.

Kadın cinayetlerinin yüzde 58’nin evli olduğu erkekler tarafından ve çoğunluğunun da ateşli silahla gerçekleştirilmiş olayı üzerinde önemli durulması gerekmektedir.

Aile içi şiddet olayında, “erkeğin evden 100 metre uzaklaştırılması”  cinayet sayılarının neresinde diye inceleme yapılması kurulacak olan önemli görevleri arasında olmalıdır diye düşünüyorum.

Yeni yılda, çocuk istismarı ve kadın cinayetlerinin yaşanmadığı, insanların şiddetten uzak yaşatılmasına çalışıldığı bir anlayış beklentimdir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar