19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5968
EURO34.8015
ALTIN2496.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yazıyı okuyabilmek!

Sen ne söylersen söyle, kişi okuduğunu anladığı gibi anlar! Yazar ne yazarsa yazsın yazılanların nasıl okunduğu önemlidir.

Yazı denildiğinde sizler sadece yazılan yazıları mı okuduğunuzda anlamaya çalışıyor, sonrasında da yorumlar yapıyorsunuz?

Bir insanın geleceğe yönelik tahminlerinde, günü geldiğinde haklı çıkması halinde o kişi ile ilgili kehanetler gündeme gelir.

Asgari ücretle ilgili haftalar öncesinden tahmini rakamlarda iki yıldır iktidar partisinin zamları beni haksız çıkarıyor. Hele de 2022 yılı asgari ücret açıklamasından yanılgım çok fazla oldu diyebilirim.

Bu arada iktidar yanlısı kişiler bu yanılgımdan dolayı beni kınamasınlar! Çünkü doların gelecek yıl Tl karşısında 20 TL karşılığını hatta daha da ileriye giderek fazla olabileceğini söyleyebilirim.

Asgari ücret tahminlerimde yanılmış olabilirim, çünkü ekonomist değil halkın sıkıntılarını dile getiren bir gazeteci ve yazarım.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde bulunan  Berat Albayrak’ın sözlerini anımsadığımda, tahminlerindeki rakamı tutturmasından dolayı kutluyorum. Şaka veya alay etmeden kutladığımı belirtmek istediğimi söylüyorum.

Doların 10 Tl’ye yükselmesinin üzerine gelen tepkiler karşısında,  2019 yılının 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dolar kuruna ilişkin neler söylemişti.

TV ekranlarından elini sallayarak, gülümseyerek ve alay edercesine; “Çok beklersiniz!” başlıklı konuşmasını anımsayın.

İşte TV ekranlarında Albayrak’ın sözleri;  "Ağustos, eylül, ekim aylarında bol bol döviz alıp, 6 liradan 7 liradan, niye? Dolar 10 lira olacak, 15 lira olacak ya, 6-7 liradan toplayalım dolarları, 10-15'ten satarız.

Dolar düştü 5 liraya. Bunlar kara kara düşünüyor. Eyvah eyvah. E, ne yapacağız? Şöyle bir kriz çıksa da füze yağsa da şu olsa da bu olsa da dolar yükselse de bir kâr etsek. Çok beklersiniz, hele de seçimden sonra daha çok beklersiniz."

Konuşmaların gelecekle ilgili bir öngörü olduğunu düşünenleriniz olup olmadığını merak bile etmiyorum. Ama Albayrak’ın o gün konuşmasındaki dolar kurundaki Tl karşılığının bugün karşılık görmesi beni düşündürürken, sizler için neler ifade ediyor, onu merak ediyorum!?

Asgari ücret açıklandığında doların Türkiye’deki seyri 15,5 lira dolaylarındaydı. Ertesi günü ise doların Tl karşılığındaki seyri 16,10 ‘yi gördü.

Cuma günü saatler 15.45’i gösterirken doların 16.86 Tl olarak ekranlara yansıdığını okuduğumda, tahminlerinden dolayı Berat Albayrak’ı bir kez daha kutlama gereği hissettim.

“Dolarla mı maaş alıyorsunuz, Tl’yi ezdirmeyeceğiz, doların yükselişi sizi neden bu kadar kaygılandırıyor!?”diyenlerin bilmesi gerekenleri okurlarımla paylaşmak istiyorum.

Dünya para ve döviz piyasasının bir tanımlaması vardır. “Yabancı para birimlerine döviz denir. Ülkeler arası ödemelerde kullanılabilen para, çek ve poliçe gibi her türlü ödeme aracıdır.

ABD Doları, Euro, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsviçre Frangı, Suudi Riyali, 100 Japon Yeni, Avustralya Doları, Norveç Kronu, Danimarka Kronu, İsveç Kronu Türkiye’de en çok işlem gören döviz kurlarıdır. Döviz borsaları bazı özel nitelikleri olan piyasalardır.”

AKP iktidarının Katar ile bazı anlaşmalarında, “Doların 24 TL” olarak belirlenmesi üzerine bir anlaşma veya buna benzin sözler söyleyip söylenmediğini, halkımızın sorgulamasına sunmak istiyorum!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar