26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5614
EURO34.9547
ALTIN2439.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaz-boz tahtası gibi…

Bir hizmete başlarken, önce plan, projelendirme ve tahmini maliyet hesapları yapılır.


Projenin tahmini bütçesi, başlama ve tahmini bitiş tarihi önceden hesap edilir. Projenin hayata geçirilmesi sırasında, çalışanların işi sağlıklı yapıp yapmadıkları konusunda inceleme ve denetlemeler yapılır. Yapılan işlerin sağlam ve sağlıklı olabilmesi için denetimlerin yer ve zamanında hatasız yapılması başarılı sonuçlara götürür.


Projenin hayata geçirilmesi sırasında işin bitimine doğru hatalar ortaya çıkmışsa, denetimlerde eksik veya aksaklık var demektir.


Projenin tamamlanmasının ardından, inşaatın hatalar nedeniyle teslim alınmamasında yine denetimlerin eksik ve hatalarından kaynaklandığı ortaya çıkar.


Osmaniye’de özellikle inşaat sektöründe yaşanan olumsuzluklardan haberiniz vardır. Çok katlı binalar yapan Müteahhitlerin işleri tamamlamadan ortadan kayboldukları, bazılarının cezaevine girdiğini duyanlarınız vardır.


Aidatlarını zamanında ödeyenler ile geç ödeyenler arasındaki farklılıkları anlamak gerekiyor. Bu olaya bir de Müteahhit’in hataları ya da ortadan kaybolması eklendiğinde vatandaşın perişanlığı net olarak ortaya çıkıyor.


Aidatını ödeyen vatandaş kendince haklı, gecikmeli ödeyenler ise suskunluk içerisindeler. Müteahhitler böylesi durumları fırsat bilerek bir takım farklı yöntemlere başvurabiliyorlar.


Yeşilyurt TOKİ konutlarının hak sahiplerine teslim edilmemesi olayında, yüklenici firmanın mı, TOKİ Başkanlığı’nın mı kusurunun olduğu konusunda net bir bilgi edinemiyoruz. Ancak, Ak parti İl başkanı Emir Hasan Arslantaş’ın konuşmalarına bakılırsa, yüklenici firma da suç olduğunu tahmin edebiliyoruz.


Aynı olay Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi için de geçerli diyebiliriz. İnşaatı tamamlandığı halde hizmete giremeyen Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin binasında çürümeler olduğu, tavan kısımlarının aktığı olayları inşaatın sağlam yapılmadığı ortaya çıkıyor.


Bu binanın sağlıksız yapılması nedeniyle mi teslim alınmadığı konusu akla geliyor.


Ak parti il başkanı Arslantaş, Müteahhitlerin çalışmaları nedeniyle bir çok konuda perişan duruma düşüldüğü, vatandaşa karşı sözsüz çıktıklarını söylüyor. Ak parti Osmaniye Milletvekili durdu Mehmet Kastal, Osmaniye Güney Çevre yolu çalışmalarının uzun yıllar sürmesi nedeniyle, Müteahhitleri suçlamıştı. Çevre yolu çalışmaları sırasında birkaç Müteahhit değiştirildiğini, bu nedenle hizmete geç girdiğini söyleyen Milletvekili Kastal, aynı şikayetini Osmaniye-Kadirli duple yol için de söylemişti.


İktidarda olanların şikayetçi olmaları, dert yanmaları biraz garip geliyor vatandaşa. İktidarda olanlar hizmeti getirmek zorundadır, bunu hangi yöntemle yaparsa yapsın, iktidar ağlama duvarı değil, hizmet verme yeridir.


Osmaniye Belediyesi’nin Devlet bahçeli Meydanı çalışmaları sırasında gündüz yapılıp, akşam saatlerinde de sağlıksız olduğunu nedeniyle en az üç kez sökülüp yapıldığını anımsıyorum.


Şimdi de Rahime Hatun Meydanı’ndaki büfe inşaatının yapılmasının ardından ikisinin yıkılması olayını yaşıyoruz. İnşaatların yapıldıktan sonra yıktırılması olayı düşündürücü bir olay olsa gerek. Bu işi bir de Belediyeler yapıyorsa daha da düşündürücü ve üzücü bir olay.


Hizmetin sağlıklı verilmesi bütçeyi zorlamaz, ama yap-boz şeklinde verilen hizmetlerde yaşananlar, halkı üzdüğü gibi, kul hakkının yenmesini de ortaya çıkarır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar