20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaylacılar endişeli…

Mayıs ayının sonlarına doğru Çukurova’da Yayla geleneği gereği göçler başlar. Osmaniye’den yüzlerce insan Amanos dağlarının eteklerindeki çeşitli yaylalara göçerler.


Bu yıl 4 yıl aradan sonra Ulaş toplulukları derneği tarafından bir geleneğin yeniden yaşatılması çalışmaları sürüyor. Yaylalara göç olayını anımsatmak amacı ile 25 Mayıs 2014 günü Gölyeri alanında “Göç Ateşi” yakılacak, çeşitli etkinlikler düzenlenecek.


Şenliklerle yaylalara göç olayı başlarken, yaylacılarımızın endişelerinin henüz giderilip giderilmediğini merak ediyoruz.


Özellikle de iktidar partisinin il yöneticilerinden halkımızın beklentileri, “Yayla Kanunu” konusundaki son durumun hangi aşamada olduğu merak ediliyor.


Geçtiğimiz yıllarda Zorkun, Olukbaşı gibi yaylalarda kar nedeniyle evleri yıkılan insanlar onarımlarını yapamadıkları için üzerine çadır çekmek suretiyle yayla mevsimini geçirmişlerdi.
Yerel seçimler öncesinde Bakan Veysel Eroğlu, Belediye Başkan Adayı Mehmet Gürbüz’ün seçim bürosu açılışında  yayla sorununu çözümlediklerini söyleyen bir konuşma yapmış, insanlarımızı bu meraktan kurtarmıştı.


Bugünlere bakıyoruz, yaylaya göçlerin başlamasına sayılı günler kala insanlar sorunun nasıl çözümlendiğini bilemiyorlar.


Çıkarılan kanun gereği, yaylalardaki tapusuz evler kiraya verilecek, sözleşme yapılacak deniliyordu. Bu konuda da yayla sakinleri bilgilendirilmediği gibi, Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinin işlemleri hangi aşamaya getirdiği merak ediliyor.


Zorkun yaylasında evlere numaralar verilmiş, ancak bu numaralar verilmesinin ardından 30-40 yıldır içinde oturan insanlara herhangi bir çağrı yapılmadığı gibi, kira sözleşmesi için de bir davetiye çıkarılmadığını görmekteyiz.


Akla farklı yorumlar geliyor. Zorkun yaylasındaki evlere numaralar verilerken, bazı kişilerin bilgileri dahilinde evler birilerine el altından kiraya mı verilecek veya birilerine buradaki insanların evleri farklı ihalelerle mi verilecek?


30 yılı aşkın süredir oturduğu baraka evini, haberi bile olmadan birileri tarafından yetkililerle yapılacak olan sözleşmelerle kiraya verildiğini duyan insanların tepkilerini düşünmek ve algılamak gerekiyor.


Ak Parti Osmaniye İl yönetimi veya Osmaniye Orman İşletme Müdürlüğü’nün  Zorkun ve Olukbaşı yaylalarındaki son durum hakkında halkımızı bilgilendirmelerini bekliyoruz.


Bu yaz insanlarımız hangi koşullarda evlerine gidebilecek? Eğer kira sözleşmesi yapılacaksa ne gibi bilgi ve belgeler isteniyor, nereye başvuru yapacaklar?


Ev sahiplerinin isimleri belirlendi mi, belirlendi ise ne şekilde belirlendiği konularında yayla sakinlerinin bilgilendirilmesi gerekmez mi?


Resmi gazetede yayınlanan kanunda, “ev sahiplerinin isimlerinin belirlenmesinin ardından, bir aylık itiraz süresi verilir” denilmektedir. Orman İşletme Müdürlüğü yayla sakinlerini bu  konuda uyardı ve bilgilendirdi mi?


Yayla mevsimi başlamadan bu ay içerisinde yetkililerin bu olayı kamuoyu ile paylaşıp bilgilendirmelerini bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar