27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaşar Kemal ve Osmaniye

İnsanları düşünceleri ve dünya görüşleriyle yargılamayı doğru bulmuyorum. İnsanoğlu aklını kullanarak, gördüğü olayları beyin süzgecinden geçirerek, kendince bir yorum getirebilmesi canlı ve düşünen varlık özelliğini ortaya çıkarır.


Osmaniye’den uzaklarda yaşamış olsa da Yaşar Kemal denildiğinde Osmaniye ve Gökçedam köyü akla geliyor mu? Bu güzellik Osmaniye’miz adına sevindirici bir olay olsa gerek.


Yazar Yaşar Kemal’in eserlerini okuyanlar, onda kendini bulamayanlar veya dünya görüşü nedeniyle sevememiş olanlar olabilir. Anadolu topraklarındaki yaşamı ve olayları kaleme alan Yaşar Kemal Osmaniye’mizin kültürü ile hamur olup yoğrulmuş, gün olup kabuğuna sığmayarak İstanbul’a gidip yerleşmiştir.


Osmaniye’de kalmış olsaydı, bugünkü Yaşar Kemal olabilir miydi?


Osmaniye’nin böylesine bir değerini ‘sevmiyorum demek’ bence bencillik ve ilimiz adına bir talihsizliktir. Kentinde yaşamayıp gitti diye kimseye kırılmak olmaz. Bakınız Yaşar Kemal bir şiirinin dizelerinde neleri anlatmaya çalışıyor: “O iyi insanlar, /O güzel atlara bindiler,/ çekip gittiler./ O iyi insanlar,/ O güzel atlara binip/ geri gelecekler.”
Yaşar Kemal dün Osmaniye’de çocukluk ve gençlik yıllarını yaşadıktan sonra, ‘o güzel atlara binerek çekip gitmiş’olabilir. Yaşar Kemal, yarın ‘O güzel atlara binerek geri geliyor’


Yıllar öncesinde Adana’nın Seyhan Belediyesi tarafından Gökçedam  köyünde yaptırmış olduğu ‘ince Memet anıtı’ ve beraberindeki park alanı, bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelmişti. Köy Muhtarlığı’nın ilgisizliğinden yıpranan ‘İnce Memet anıtı’ ile park alanına bu ilgisizliğin neden kaynaklandığını sormak gerekiyor.


Osmaniye’nin adını dünyaya duyuran Yazar Yaşar Kemal’in adını memleketinde yaşatmak için Osmaniye Valiliği yeniden bir çalışma başlatarak, adını taşıyan Park ve
Kültür evi yaptırdı. İnce Memet anıtı da yeniden onarıldı.


Yarın Yaşar Kemal doğduğu köyünde olacak, belki de çelik-çomak oynadığı bir iki arkadaşı ile karşılaşacak, köyünün havasını ciğerlerine çekip özlem giderecek ve adına yapılan parkın açılışını yapacak.


Yarın Kültür ve Turizm Bakanı Adana Milletvekili Ömer Çelik’te Adana’da geliyor. Öğleden sonra Adana’daki programa katılacak olan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, bir sürpriz yapıp ta öğleden önce  Osmaniye’ye gelerek Yaşar Kemal’in kültür evi ile park açılışına katılır mı bilemiyoruz.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Osmaniye’ye gelebilmesi programında olmayabilir ama, arada 94 kilometrelik bir uzaklıkta Türkiye’nin adını dünyaya duyuran Yazar Yaşar Kemal’in memleketinin ziyaretinde Kültür ve Turizm Bakanı’nın da,  yaklaşık 1,5 saatini ayırabilmesi Osmaniye’miz ve Yaşar Kemal adına bir sürpriz olabilir diye düşünüyorum.


Bazı değerler vardır, o değerleri yaşayan ve yaşatanlar bu dünyadan göçüp gittikten sonra verilmesi bence bir önem taşımaz. Değerlerin sahiplerine, değerlerini sağlığında gösterebilmenin güzelliğini yaşattığınız zaman, ona verdiğiniz değerle mutlandırdığınız zaman, böylesi canlıların daha uzun ömürlü yaşamasına katkınız olabilir. Sevmek ve sevginizi belli ettiğiniz ölçüde, sevdiklerinizin sağlıklı ve uzun yaşamasını sağlarsınız. Yüreklerinizde kin yerine sevgilerinizin dolaşması dileklerimle, saygılar…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar