26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.577
EURO34.9719
ALTIN2445.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yaşam standarttı!

Asgari ücret için yapılan toplantıların sonunda 2018 yılı için rakamlar açıklandı.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinde oluşan Asgari ücret belirleme komisyonunda 15 üye bulunuyor. Yasa gereği 5’er temsilci toplantıda yeralırken  oy çokluğu ile karar veriliyor.

Asgari ücret belirleme Komisyonunda işçi adına en fazla üyeye sahip olması nedeniyle Türk-İş işçi tarafını temsil ediyor.

Yeni yıla bir gün iki gün kala asgari ücret belirlendi; 1 ocak 2018 itibarı ile brüt 2029 T. Net ise 1603 Tl olarak açıklandı.

Mevcut asgari ücret net 1404 Tl iken 1603 Tl’ye yükselirken, yüzde 14.2 oranında artış göstermiş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) her ay yaşam stantları üzerinde ve diğer konularda araştırma yapar, bu araştırmalarını da kamuoyu ile paylaşır. Devletin resmi kurumu TÜİK araştırmalarına  göre bir kişinin asgari geçim tutarının bin 893 lira 90 kuruş olduğu asgari ücret belirleme komisyonunda paylaşılmıştı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2018 yılı asgari ücret beklentilerini de TÜİK verilerini baz alarak dile getirmişti. Ancak belirlenen rakam işçi temsilcilerinin beklentileri gibi olmadı.

Asgari ücret henüz belirlenmeden medyaya yansıyan yeni yılda uygulamaya geçilecek olan zam haberlerine göz atalım.

“Yeni yılda  elektrik fiyatına yüzde 8.8 zam gelecek. Araçlardaki trafik sigortasına yüzde 23 zam gelecek.”

Bu zamların arkası kesilmeyecektir, 2018 yılı ile birlikte insanların yaşam standartlarını etkileyen zamlar peşpeşe geldiğinde, asgari ücret her zaman olduğu gibi eriyip gitmeye mahkum olacaktır.

Asgari ücretli bir işçinin ay sonunda alacağı 1603 Tl’nin yetip yetmeyeceğini bugünlerde herkes hesap eder duruma geldi. Dün sokakta iki vatandaş konuşurken, “asgari ücrete 200 Tl  zam yapılmış, helal olsun valla!” diyordu.

Elinize kağıt kalem alsanız, asgari ücretin bir aylık üç kişilik bir aile için yetip yetmeyeceğini hesap etme zahmetinde bulunsanız nasıl olurdu?

Asgari ücret 1606 Tl olarak açıklanırken, emeklilerin aldıkları maaşları da aklınıza getirebiliyor musunuz? 

SSK’dan emekli olan bir emeklinin  son aldığı maaşın 1200 Tl olduğunu gördüğünüzde, asgari ücretin ne kadar altında olduğunu da düşünebiliyor musunuz.

2017 yılının son ayında asgari ücretli 1404 Tl alırken, SSK’dan emekli işçi 1200 Tl alıyor. Emeklinin bir asgari ücret bile alamadığı bir yaşam standartı ile karşı karşıyayız.

2018 yılında aynı asgari ücretli 1603 Tl alacak, aynı emeklinin maaşı ise 1262 Tl olacak.

Milletvekillerinin maaşlarının artırılması olayı ile ilgili geçtiğimiz yıllarda yazılarıma tepki gelmişti. Milletvekilleri’nin aldıkları maaşları savunanlar, onların daha çok masraflarının olduğu yönünde desteklemeleri de duymuştum.

Milletvekillerinin Meclis lokantasında yedikleri üç çeşit yemeğin kaç lira olduğunu biliyor musunuz? Milletvekilleri memleketlerine geldiklerinde ellerini ceplerine sokuyorlar mı?

Bir halk deyimi vardır; “Tok aç olanın halinden ne anlar!?” 

yeni yılınızı kutlar, yeni asgari ücretin çalışanlarımıza bereketli olmasını dilerim. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar