29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.489
EURO35.1409
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yağmurla gelen zamlar

Gazetecilik  mesleğine başladığım yıllarda, daha doğrusu gündemle ilgili köşe yazılarını ilk yazdığım günleri anımsıyorum.

Gazetelerdeki haber bültenlerini aklıma getiriyorum, belleğimi yokluyorum ve bugünkü zam sağanakları ile karşılaştırmaya çalışıyorum.

Ortaokulda öğrenci olduğum ilk yıllardı, şehre geldiğimde yollar ve gördüğüm işyerlerine bakarken, Köyümüzden farklı yaşantıları görüyordum.

Ders kitaplarından başka kitap veya gazete okumamıştım. İlkokulu 5 yılda bitirdikten sonra şehre geldiğimde gazete ve dersin dışındaki kitaplarla tanışmıştım.

Haberleri TRT Çukurova Radyosundan dinlerdik, anlatılanları gözlerimizin önünde canlandırarak görüyormuş gibi olurduk.

1974 veya 75 yılıydı, Ecevit Hükümeti dönemiydi. Radyodan haberleri dinliyorum, hiç o anı unutamadığım için sizlerle paylaşma gereği duydum. Radyo haber bülteninde “şekerin fiyatına 5 kuruş zam yapıldı”diye bir haber duymuştum.

O güne kadar haber bültenlerinde zam ile ilgili bir haber duymadığım için “zam” sözcüğünü merak ederek babama sordum; “Baba zam ne demek!”

Babam bana zammın ne demek olduğunu açıkladığında ilk kez Ortaokul sıralarında öğrenmiştim. Şekere yapılan 5 kuruşluk zammın ardından muhalefet partilerinden tepkiler geliyordu, o tepkileri de yine radyo haberlerinde öğrenmiş oluyordum.

Bugünlere geldiğimizde, zam haberini duymadığımız gün yok gibi! Zamma alıştığımız gibi, bırakın Ortaokulu, Anaokuluna giden çocuklar bile zammın ne demek olduğunu biliyorlar ve anne-babalarına ne anlama geldiğini sormuyorlar.

Bu konuda ülkeyi yönetenlerin halkın ihtiyaç maddeleri veya ürünleri üzerine yaptıkları zamlar o kadar sık yapılıyor ki, evlerde tartışmalar ve tepkiler nedeniyle çocuklar bile zammın ne demek olduğunu kanıksamış durumdalar.

Pazartesi günü yapılan zamlar nedeniyle bugünkü köşeme zamlara ayırdım. Doğalgaza, LPG, alkole yapılan zamlar daha başlangıç olarak tepkiler almaya başlandı.

Yapılan zamların doların yükselmesi ile zorunlu olarak yapıldığı belirtilirken, dün 9 lira 65 kuruşlarda seyreden doların Türk lirası karşısındaki değerini aşağı çekebilmenin çözüm yollarının ne şekilde düşünüldüğünü merak ediyorum!

Dolar yükseliyor, akaryakıt ve doğalgaza zam yapılıyor da, doların yükselişinin önünün alınması için neden uğraş veril miyor!?

Bu günlerde elektriğe de zam yapılacağını ve bu zammın yüzde kaç olacağını vatandaşlar kara kış gelmeden kara kara düşünürken, yeni yılla birlikte asgari ücretin yüzde kaç oranında artacağı da insanları kaygılandırmaya başladı.

Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zam ile, yıl içerisinde elektrik ve doğalgaza yapılan zamların yüzdelik oranları arasındaki dengesizlik, vatandaşların tepkilerini almaya devam ediyor.

Bu kış çetin geçecek deniyor, neden ve nasıl çetin geçeceği ise sözlerin altında yatan olayların zam sağanakları olacağı olarak vurgulanıyor. Hayırlısı mı desek!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar