24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5326
EURO34.909
ALTIN2428.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Yabancı komşularımız çoğalıyor

İktidar partisi sözcüleri ile iktidarı “Koşulsuz” destekleyenlerin,  ülke yönetiminin iyi gittiğini söylerken, biraz düşünerek konuşup konuşmadıklarını yıllardır merak ederim.

AKP iktidarının ilk yıllarıydı, İl binasındaki bir basın toplantısında dönemin İl Başkanına; ülkemizdeki toprakların yabancılar tarafından satın alınması olayında, günün birinde Filistin halkının durumuna düşebileceğimizin hesap edilip edilmediğini sormuştum.

İl Başkanı Ali Binboğa; “Nereden çıkarıyorsun bu lafları Mustafacığım, bizim hükümetimiz böyle bir olaya izin vermez, onlar muhalefetin uydurmalarıdır.

Vatan toprağımızdan bir karış bile yabancılara satılmamaktadır, sen rahat ol  muhterem kardeşim!”dediği günleri unutamıyorum.

Unutamıyorum, çünkü aradan geçen 15 yıla yakın süreç içerisinde  yabancılara satılan konut satışlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), basına servis yapıyor ve buradan bilgiler alıyoruz.

Mikrofonu eline alıp ta; “Yerli ve milli” sözleri ile vatandaşın aklını karıştırırcasına konuşanlar, yönettikleri ülke topraklarında her ay binlerce konutun yabancı uyruklu vatandaşlar tarafından satın alınmasının ileri yıllarda ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin sorgulanmadığı süreçten geçiyoruz.

Özellikle Ege deniz sahillerimizde yaşayanların aldıkları konutlar sayesinde, yabancı uyruklu komşuların çoğalması nedeniyle insanlarımız Türkçe konuşabilenleri aramaya başladılar.

Devletin resmi kurumu olan TÜİK verilerindeki geçtiğimiz Ekim ayında yabancı uyruklu vatandaşların 5 bin 893 konut satın aldığı bilgilerini alıyorum.

Bu satış alınmaların her geçen ay da artış gösterdiğini görmekteyim. Bir önceki yılın aynı ayına göre yabancılara konut satışlarında ise yüzde 12, 1 oranında artış yaşanıyor.

Bununla birlikte 2021 yılının Ocak ile Ekim ayları döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,0 artış görülerek 43 bin 372’ye ulaşıyor.

Yabancılara ne için konutlarımızı satıyoruz veya yabancılar neden en önemli yerleşim alanlarımızdan aldıkları konut sayılarını artırıyor? Yabancıların, Güney doğu veya Doğu illerimizden değil de; İstanbul başta olmak üzere Ege kıyılarından konut aldıklarının altında farklı amaçlar olabileceğini düşünüyor musunuz?

Sizlerle TÜİK’in Ekim 2021 yılı verilerini paylaşmak istiyorum. Sadece geçtiğimiz bir aylık süre içerisinde Türkiye’nin değişik illerinden satın alınan konutlar ile ülke vatandaşlarının bilgilerini paylaşacağım.

Kanada 63, Sudan 69, İsveç 74, Pakistan 75, Yemen 97, Ürdün 105, Filistin 106, Lübnan 108, ABD 109, Azerbaycan 120, Ukrayna 122, Mısır 129, İngiltere 139, Afganistan 188, Kuveyt 189, Kazakistan 191,  Almanya 256, Rusya Federasyonu 543, Irak 926 ve İran uyruklular  1.265 konut satıl aldılar.

Sadece geçtiğimiz ay bu ülke vatandaşlarından oluşan yeni komşularımız olduğunu düşündüğümüzde, topraklarımızın nasıl yabancılar tarafından ve ne şekilde, deyim yerindeyse işgal edildiğini tahmin edebiliyor musunuz?

Gelecekte bir köyü veya beldeyi tamamen satın alan yabancı uyrukluların yaşadıkları yerde kendi bayraklarını dalgalandırdıkları olayını yaşadığımızda, kendim şaşırmam; çünkü yıllardır gelecekleri görerek yazıyorum. Gözleri açık, yürekleri kapalılar günü geldiğinde; “Yanılmışız, aldanmışız!...”diyerek kendilerini savunmaya kalkabilirler…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar