25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5027
EURO34.983
ALTIN2436.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Vatan-Toprak ve Yaşam…

Bu sütunda üç gün süren “Göç ve Mülteci” başlıklı yazımın ardından bugün sizlerle benzeyebilecek bir olayı paylaşmak istiyorum.

Ülkemize sığınan yabancı ülke insanlarının yaşama hakkına saygı göstererek, ağırlarken bazılarının hangi amaçla ve hangi koşullarla “sığınmacı” ya da “mülteci” olarak geldiğini de iyi okumak zorundayız. 

Dünkü yazımda, ülkemizde “sığınmacı” olarak gelip yaşamakta olan Suriyelilerin dışında; Afganistan, İran, Irak, Somali gibi ülke vatandaşlarının bulunduğunu resmi rakamlarla vermiştim. 

Yeni bir haberi paylaşmak istiyorum. “Yabancılara konut satışında artış var” başlığını taşıyan haberi açmak istedim.

Yabancılara konut satışında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75.2 artış yaşanmış. Yabancılara konut satışında Eylül 2017’de ilk sırayı 797 konut satışı ile İstanbul ili alıyor. Sıralamaya bakıyoruz; 520 konut satışı
Antalya, 119 konut satışı Aydın, Bursa ve Trabzon izliyor.

Yabancıların konut satın aldığı illerin konumuna iyi bakmak gerekiyor. Bu konutları hangi ülke vatandaşlarının  satın aldığını merak edenleriniz olmalı.

Irak vatandaşları Türkiye’den 383 konut satın alırken,  Suudi Arabistan vatandaşları 344 konut, Kuveyt vatandaşları 129 konut, Rusya Federasyonu vatandaşları 103 konut ve İngiltere vatandaşları konut satın aldıkları kayıtlarını görmekteyiz.

Yabancıların aldıkları bu konutlarda kendileri oturacaksa eğer, yeni bir göç dalgası ile karşı karşıyayız demektir. Eğer kendileri oturmayacaklarsa da, Türk vatandaşlarına kiraya verecekler, gelirlerini de ülkelerine götürecekler anlamına geliyor.

Yabancılara konut satışlarında bir yaptırım olmuş olsa, bu kadar yoğun bir artışla yabancı uyruklu insanlar ülkemizden fazla konut satın alamayacaklar. 

Ülkemizde konut satın alan ülkelerin vatandaşlarına baktığımızda, Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt ön sıralarda geliyor.

Ekonomik veya siyasi nedenlerle Türkiye’ye sığınan; Afganistan, Somali, Irak, İran ve Filistin vatandaşları inanç anlamında; Suudi Arabistan ve Kuveyt ülkeleri ile özdeş olduğu bilinmektedir.

Bugünlere gelindiğinde; Suriye’deki iç savaştan kaçarak başka ülkelere gitmek için yollara düşen insanlardan kaçı Suudi Arabistan veya Kuveyt ülkelerince kabul edilmiştir merak ediyorum!?

Türkiye’den de özellikle siyasi nedenlerde yabancı ülkelere giderek sığınma veya “vatandaşlık” isteyenler vardır. İsveç, İsviçre, Almanya, Fransa, ABD ve benzeri ülkeler bu konuda tercih ediliyor.

UNHCR verilerinin son rakamlarını inceliyorum, yaklaşık 4 milyon yabancı uyruklu vatandaş Türkiye’de herhangi bir şekilde barınmaktadır.

Ülkemizde son birkaç yıldır oluşan terör olaylarının her birinin farklı şekilde canlar alması, yakalanan bazı terör örgütü mensuplarının yabancı uyruklu olmaları, canlı bombaların isimleri ve benzeri terörle mücadele kapsamındaki olayları incelediğimizde karşımıza çıkan veya çıkacak olan gelişmeleri ileriye dönük çok, ama çok iyi değerlendirip okumak zorunda olduğumuzu düşünüyorum.

Bir örnek; ülkemizden kaçıp ABD’ye sığınan “inanç tüccarı zat”ın orada yaşaması için; “kalma süresini uzatan bugünkü siyasi parti iktidarı idi” ABD’den yönettiği “imam-abi-ablalarla” 15 Temmuz kalkışmasını da yapan yine bu zat değil miydi? Bu zat, sığındı ülkenin yönetimine “secde yaparken” doğduğu ülkesine “ihanet” edecek kadar “hainlik” yapmışsa, sözlerini arkasını; dünlerde onunla “dost” geçinenlere sormalı!... Esenlikle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar