16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5017
EURO34.6398
ALTIN2479.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Üşümez-üşür mü?

Bu sıcak yaz günlerinde telemeden değil de üşümekten sözaçmanın zamanı mı şimdi diyenleriniz vardır!

Vatandaşın soyadı “üşümez” olunca, yaşantısında en soğuk iklimlerde bile üşümeyeceğini düşünmek gayet doğal olsa gerek. Ama vatandaş soyadı gibi yaşamak yerine, yayla yerlerde üşüyor işte!

Vatandaşın soyadı ‘söylemez’ olunca, az konuşan veya söyleyecek az sözü olan anlamına gelebilir mi? Ama vatandaş ağzını açtığı zaman mangalda kül bırakmıyor, susmak nedir bilmiyorsa, soyadı gibi yaşadığı söylenebilir mi?

Vatandaşın soyadı ‘sevmez’ olunca, siz de sanıyorsunuz ki, çevresindeki insanları seymeyen biri. Tam aksine soyadı ‘sevmez’ ama, herkesi seven biri olunca, soyadının yanlış verildiği akla gelmez mi?

Vatandaşın soyadı ‘dana’ olunca siz o kişinin soyadını duyduğunuzda gülersiniz belki. Ama soyadını kendi istememiş ki, yıllar öncesinden atalarına bu soyisim verilmiş. Vatandaş ta mahkemeye verip değiştirme şansına sahip olduğu halde, mahkemelerde uğraşmak, para yatırmak ve dava açmak gibi uğraşmak yerine bu soyisimle yaşayıp gidiyor.

Vatandaşın soyadı ‘turunç’ olunca siz bu kişinin yüzünde bir ekşime veya asık surat göreceğinizi sanırsınız. Ama tam aksine yüzü portakal gibi, hiç soyadına benzemiyor, üstelik gülmeyi, dostları ile sohbet etmeyi sevdiği için soyadının aksini yaşamayı seviyor.

Vatandaşın soyadı ‘demir’ olunca, siz sanıyorsunuz ki, sert ve ağır biridir. Oysa sandığınız gibi sert olmayıp, yumuşak huylu ve dostlarını kırmayan biri olduğunu soyadına bakmadan yaşamayı sürdürüyor.

Vatandaşın soyadı ‘tilki’ olunca, kurnaz biri olduğunu düşünebilirsiniz. Tam aksine, uysal, uyumlu, güler yüzlü, hatta bir halk deyimi vardır ya “eline vur ekmeğini al!” tümcesini bu kişide görebilirsiniz!

Vatandaşın soyadı ‘kurt’ olunca, onu yırtıcı ve kavgacı biri sanabilirsiniz. Oysa tam tersi ile karşılaşabilirsiniz. Kurt diye aklınıza yırtıcı bir hayvan gelebilir, ama ‘kuzu’ gibi biri olabileceğini de görebilirsiniz.

Vatandaşın soyadı ‘cimri’ olabilir ama, hiçte öyle biri olmadığını, paylaşımı ve yardımlaşmayı seven, yüreği geniş olduğunu görünce, soyadının bu kişiye yanlış verilmiş olabileceğini düşünürsünüz.

Vatandaşın soyadı ‘yağmur’ ama, yağmurun yağdığını gördüğünde şemsiye kullanmayı tercih eder. Yağmurda ıslanmak ise ona adeta sinirlerini germek gibidir. O da soyadının tersini yaşayanlardan biri işte.

Vatandaşın soyadı ‘güneş’ denildiğinde, yakıcı ve çok sıcak biri mi sanıyorsunuz? Tam aksi olabilir, soğuk ve güneş altında gezmekten hiç hoşlanmayan biri olamaz mı?

Vatandaşın soyadı ‘koç’ diye, siz onu ‘kurbanlık koç’ olarak mı görürsünüz? Yürekli, haksızlıklar karşısında dik durmayı seven biri ise tam soyadını yaşayan biriyle karşılaşabilirsiniz.

Benim soyismim de ‘bardak’ oldu diye, her bardağı eline alan içeceğini içtikten sonra kaldırıp masanın üzerine konulacak kadar da olmayabilir!

Bir de bardakların türleri vardır; cam bardak, ağaçtan oyma bardak. Cam bardak yere düştüğünde kırılabilir, ama ağaçtan oyma bardak kırılmaz. Mutlu günler dileklerimle…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar