25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4809
EURO34.9873
ALTIN2436.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Üniversite bitirmek!

Okumak, çok okumak, eğitim ve öğretimde Üniversite bitirmek, daha da ileriye giderek öğrenimini geliştirmek insanın bilgi ve kültürünü de artırır.

Ancaklar akılları karıştırmaya başlayınca Üniversite bitirmek gençlerimizi mutlu edebiliyor mu bunu incelemek gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Üniversiteyi bitirdikleri halde işsiz olan gençlerimizi gündeme getirmiştim. Bugün biraz daha farklı yönlerini sizlerle paylaşacağım. Milli Eğitim Bakanı ve diğer  Bakanların konuşmalarını dinlediğimizde,

Üniversite mezunlarının mesleklerine göre işe yerleştirilip yerleştirilmediği olaylarından neredeyiz? İşkur’a iş başvurusu yapan bir Üniversite mezununa mesleğine göre değil de daha farklı bir iş önerildiğini öğrendiğimizde o konuşan Bakan’ların sözleri çelişkiye düşüyor.

En fazla Üniversite mezunu işsizlerin Ankara’da ve Türkiye’nin kalbi Çankaya’da olduğunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden anlıyoruz. 4 Nisan 2018 tarihli Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press’in TÜİK verilerine göre hazırladığı raporda ilginç sonuçlarla karşılaşmaktayız.

Bakıyoruz, 2017 yılında en çok Üniversite mezununun yaşadığı il ve ilçelerin verilerine göre birinci sırada 356 bin 754 kişi ile Ankara’nın Çankaya ilçesi yeralıyor.

İkinci sırada ise 181 bin 049 kişi ile İstanbul’un Kadıköy ilçesi, üçüncü sırada 107 bin 200 kişi ile Bursa’nın Nilüfer ilçesi bulunuyor.

Üniversite mezunlarının en çok işsizlik haberlerinin yapıldığını öğrendiğimizde, geçtiğimiz yıl içerisinde Üniversite öğrencileri ile ilgili 41 bin 348 haber yansımasına rastlanıyor. Üniversite mezunlarının işsizlikleri üzerine yapılan araştırmalara göre 100 bin kişinin üzerindeki rakamların bulunduğu ilçelerde düşündürücü geliyor.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde 106 bin 860, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 106 bin 748 üniversite mezunu yaşıyor.

Bunların arasında 50 bin ile 100 bin üniversite mezununun yaşadığı ilçelere göz attığımızda; Selçuklu (Konya), Eskişehir (Merkez), Çukurova (Adana), Melikgazi (Kayseri), Gaziantep (Merkez), Trabzon (Merkez), Yenişehir (Mersin) gibi çeşitli ilçeler yer alıyor.

Buna karşın, üniversite mezunlarının en az yaşadığı ilçenin 4 bin 970 kişiyle Ardahan Merkez olduğu saptandı. Ardahan’ı, 6 bin 552 ile Artvin Merkez, 6 bin 905 ile de Şırnak Merkez takip ettiğini öğreniyoruz.

Ülkemizdeki işsiz Üniversite mezunlarının rakamlarını sizlerle paylaşırken, yoğun bir okumuş kitlesinin ekmek parası kazanabilme adına sıkıntılar içerisinde işsiz durumda olduğu ortaya çıkıyor.

Yeni Üniversiteler açalım, yeni İlkokul, Ortaokul ve Liseler açalım. Okulların isimlerinin önüme “Anadolu Lisesi” yazalım, okulları “İmam hatip okulları” haline dönüştürelim. İlkokullarda İngilizce derslerini zorunlu yapalım, Okullarda Arapça ve Osmanlıca dersleri okutalım.

Kızlar ile erkekler için sınıfları ayıralım, “İnançlı-imanlı gençler” yetiştirelim. Öğrenci servislerinde; “Kız öğrenci- Erkek öğrenci servisi” diye kapılarına yazı yazıp hizmet verdirelim…

Tüm bu uygulamaların çocuklarımız ve gençlerimizin geleceğinde işsiz kalmasına, okudukları halde umutsuz yaşamalarına çözüm olabilecek mi, bir de bunları düşünmek zorundayız! Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar