24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.567
EURO34.8627
ALTIN2430.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Üçgen’in köşesi…

Üçgen, dörtgen veya dikdörtgen derken bir de buna yıldız ekleyebilirsiniz!

Bir üçgen düşünelim, üç ayrı uç noktasından birinde olmanız gerekse hangisinin ucunda olmak isterdiniz?

Üçgeni gözlerinizin önüne getirin, ilk bakışta yere oturmuş halindeki sağ ve solunda iki köşesi, bir de yukarıda dik duran köşeyi aklınıza getirin.

Böylesi bir görünümün, yani bir üçgenin hangi köşesinde olmak isterdiniz!?

Yere oturmuş haldeki sağ veya sol köşeler sürekli tepede dik olarak duran köşenin yükünü çeker. Sanırım siz kararınızı verdiniz, dik duran üstteki köşede olmayı aklınızdan geçiriyor olmalısınız! Yere oturmuş olan sağ veya soldaki köşelerde olup ta tepedeki dik duran köşenin yükünü çekmek istemeyen bir düşünceniz var gibi geldi bana!

Ama öyle düşünmeyin, önünüzdeki üçgen ilk bakışta iki köşesi yerde bir köşesi de tepede olarak görebiliyor olabilirsiniz.

Ancak, üçgenin ortasına bir çivi taktığınızda istediğiniz anda istediğiniz köşeyi dikey, istediğiniz köşeleri de yere yatak olarak yerleştirebilirsiniz.

Dik duruşa aldanıp, üste çıkma fikri aklınızdan geçiyor olabilir, yani tepede olmak, yerlerde sürünmemek, ya da tepedeki köşenin yükünü omuzlarınızda çekmek istemeyebilirsiniz. Belki de bu amaçla dik duran köşeyi tercih etmiş olmalısınız!

Ama hiçte öyle düşünmeyin! Üçgenin ortasındaki çiviyi parmaklarınızın ucu ile oynatmaya çalıştığınızda, üçgenin herhangi bir köşesine dokunuverin bakalım dik duran köşenin yatay olarak nereye düştüğünü aklınızdan çıkarmamak gerekiyor!

Şimdi yeniden aklınızı yormalısınız, bir üçgenin hangi köşesinde olmayı isterdiniz? Aslında hangi köşesi olursa olsun, sonuçta köşe olduğuna göre fark eder mi?

Bir halk deyimi vardır; “bu köşe yaz köşesi, bu köşe kış köşesi”diye. Her ikisi de köşe, ancak birini yaz aylarının sıcak günlerinde kullanırken, diğerini de kış aylarının soğuk günlerinde kullanmak üzere yapılmış iki ayrı köşe olarak tanımlamak gerekir.

Bir üçgenin köşelerinin birinde olmanız gerekiyor derken, içinde mi, yoksa dışında mı olmak isterdiniz diye sorsam!?

Üçgenin iç kısmında iki koldan çevreniz sarılmış durumdadır. Hangi köşede olursanız olun, ister yatay, isterse dikey durumdaki köşenin içerisinde olmayı isteyin, sonuçta iki çevrenizde sarılmış durumda olacaktır.

Üçgenin dışında mı olmak istiyorsunuz, öyleyse dikey durumdaki ucunun üzerinde kalırsanız işiniz zor olabilir. Üçgenin dik olan ucunda olmak, Allah korusun!..

Yatay uçların dışında kalmak isterseniz düşme olasılığı yaşanmadığı gibi, yan uçların bir yerinizi acıtması gibi bir olay da yaşamayabilirsiniz!

Eee, şimdi söyleyin bakalım bir üçgenin neresinde olmak istersiniz!? Tepesinde durup, yatak uçların üzerinde yükselmek, yukarıdan aşağıya bakmak, en kötüsü de yatay uçların ani bir hareketi neticesinde tepedeki uçun bir yerinize zarar verebilme olasılığını göze alarak, hala dik duran uçta mı kalmayı tercih ediyorsunuz!? Karar sizin, üçgenin ortasında bir çivi var, parmak ucu ile yapılacak bir hareket, dikey ucu, yataylaştırabilir!? Saygılarımla….

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar