26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4596
EURO34.7622
ALTIN2442.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Trafik ve eğitim

Eğitim almanın yaşamın her alanında sağlık ve huzur getireceği tartışılmaz bir gerçek olduğunu düşündüğümüzde, günümüzdeki olumsuzlukların en aza indirilebilmesi için eğitime ağırlık vermemiz gerektiği akla gelir.

Geçtiğimiz günlerde bu sütunlarda Osmaniye kent merkezinde çocuk oyun alanı ve park bulunmadığından sözetmiştim.

Belediye’nin Karaoğlanoğlu parkı yanında bulunan çocuk parkının yerini ise “Trafik eğitim parkı” olarak verilmesi olayını gündeme taşımıştım.

Burada anlatmak istediğim olayın aslına bakarsak, çocuklara trafik eğitimi verilebilecek daha geniş bir alanın hazırlanmasından yanaydı. Aslında ilimizin değişik mahallelerinde daha geniş parklar yapılmalı, bu parkların içerisinde çocuklara eğitim verilmesi için trafik eğitim  alanları ayrılmalıdır.

Şu anda dar bir alanda da olsa kent merkezindeki Trafik eğitim parkının 2012 yılında açılması ile birlikte  10 bin 568 öğrenciye trafik eğitimleri verildiğini öğrendim.

Anaokulu ve ilköğretim okulu 1,2 ve 3. sınıf öğrencileri trafik parkında eğitimler alırken, ilerleyen yaşlarında trafik kuralları konusunda da bilgi sahibi olarak kendilerini hazırlayıp geliştirmiş olma şansına sahip oluyorlar.

Osmaniye’de kent içi trafiğinin düzensizliği sadece yolların durumunun dışında, kentteki araç sayısının fazla olması ile birlikte, sağlıklı ve yeterli otoparkların olmamasından da kaynaklanıyor.

Araç sürücülerin seyirleri sırasında yayalara yol vermeme, kaldırımlara araç parketme, hatta kaldırımdan otomobilleri ile seyretme olaylarına tanık olduğumuzda bunların sadece trafik cezaları ile önlenemeyeceğini, aslında her işin başında yeterli eğitim alınmaması olayı geliyor.

Araç sürücülerinin kendi işyerleri önünde iki tekerini kaldırıma çıkarmak suretiyle parketmeleri, akşamları binaların önündeki kaldırımların üzerine birden fazla araçların parkedilerek yayaların yürümelerinin engellenmesi olaylarına baktığımızda yine yeterli eğitim ve insan haklarına gereken önemin verilmesi yerine, kişilerin bencil hareketleri yatmaktadır.

2015 yılının ilk 10 aylık süresinde park yasağına uymayan, yollarda çift sıra parkeden toplam 2348 araca ceza yazıldığını öğreniyoruz.

Araç sürücülerine yazılan bu cezalar, caydırıcı oluyor mu diye düşündüğümüzde, aynı kişilerin yine aynı şekilde ceza alabilecekleri şekilde hareketlerinin de olması olayları yaşanabiliyor.

Aldıkları cezalar karşısında uslanmayıp, aynı hareket içerisinde bulunan sürücülerin trafik eğitimleri konusunda eksiklikleri veya inatlaşma hareketleri ya da kendilerini farklı göstermek istediklerinden de kaynaklanıyor.
Öncelikle trafik kurallarındaki hatalarını kabul etmeleri, yeniden aynı davranış içerisinde bulunmamaları önem taşıyor.

Trafik eğitim parklarına önem verilmesi, daha geniş alanların açılmasını isterken, sadece bu parkta trafik eğitimlerinin verilmediğini, okullarda da Trafik Şubesi görevlileri tarafından eğitimlerin verildiğini görmekteyiz.

Çocuk yaşlarda başlamak üzere verilen trafik eğitimleri, gelecek kuşaklar için trafik akışındaki düzensizliğin önüne geçmede birer etken olabilecektir.

Okullarımızda çocuklara trafik eğitimlerinin daha da yoğunlaşarak verilmesi, Belediye’nin de daha geniş bir alanda Trafik eğitim parkı açılması yönünde çalışma yapmasını bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar