(manipülasyon, algı yönetimi, kitle hipnozu)
Toplum mühendisliği tabiri en basit anlamıyla kitlelerin veya kişilerin psikolojik olarak bilinçaltını etkileme ve yönlendirme çabası olarak kabul edebiliriz. Bu toplumsal yönlendirme kötü yönlü olabileceği gibi iyi yönde de olabilir.
Toplu mühendisliği dini, dili, ırkı, ülkelerin haritalarını, ne alacaklarını belirleyen, değiştiren ve şekillendiren sistemdir. Bir ülkenin ekonomisini, eğitimi bozabilecek ve ülkenin genel yapısını bozabilecek, karışıklığa yol açabilecek oluşumlardır. Toplum mühendisliğinin gelişimi çok eskilere dayanan, insan oğlu var olduğundan , bazı kimselere veya bazı kitlelere hükmetme arzusunu keşfettiğinden itibaren gelişip, büyümüş olan sistemdir.
Manipülasyon; hareket verme, harekete geçirme, yönlendirme, etkileme, bir işe parmak karıştırma anlamlarına gelmektedir. Toplumsal mühendislikte, algı yönetimi teknikleri içinde yer almaktadır. Niçin Sorusunun Sorulmasına İzin Vermemek algı yöneticisi ve manipülatör, çoğu zaman, amacı gizlemek ile yoluna devam ediyor. Algı yönetimi, o denli başarılı olabilir ki; insanlar, yalan olduğunu fark etmeksizin ve hatta yalan olduğunu bildiği halde bazı durumları sahiplenip savunabilmektedir.
Algı yönetimi; ABD tarafından ortaya konmuş bir tanımdır. İstihbarat sistemlerinin ve liderlerin resmi tahminleri, dış ilişkileri ve resmi eylemlerini etkileme, toplumların duygularını, motivasyonlarını, eğilimlerini, davranış ve yönelimlerini etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgiler, bunların sunuluş biçimleri ve sıklığı, yalan üretme, gerçeği gizleme, inkar, farklı gösterme ve daha yığınla mekanizmanın devreye sokulduğu bir süreci ifade eden bir tanıma sahip.
Televizyonda haber programları, diziler ve diğer programlar aracılığıyla, sosyal medya platformlarıyla, siyasi propagandalarla sürekli olarak yönlendiriliyoruz, kitaplardan koparılıyoruz, doğru bir bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız gibi. Sanal âlemin (Facebook, Twitter, Instagram vs.) siyasi erkler ve fikir akımları arasında propaganda savaşının yaşandığı en geniş ve etkin saha olduğu düşünülürse bu iletişim araçlarını nitelikli kullanmanın önemi de dikkate değer bir konu olarak önümüzde durmaktadır.
Toplum mühendisleri alenen şunu yapmaya başladılar. Aynı fikri anlatan, karşıya geçiren ve etkileyen birden çok kaynak ortaya koy ve insaları hipnotize et. Onları inandır istediğini yap. 10 tane youtuber al konuştur, hepsinde aynı düşünceyi anlattır, aynı fikri empoze et ve kitleleri yönlendirme işini yap modelini uyguluyor.
Siyaset biliminde ise toplum mühendislerinin gayesi; eğer ki bir kitlenin gücüne sahipseniz, arkanızda milyonlarca insan sizin dediklerinize ve yaptıklarınıza uyuyor ise onları arkanızdan sürüklüyorsanız inanılmaz derece de güce sahipsiniz demektir.
Toplum mühendisliğinde kullanılan araçlar,
Bir ülkenin geleceğine dokunmak, geleceğini yönlendirmek istiyorsan öncelikle genç nesilden başlıyorsun. Çünkü onlar beyinleri yönlendirilen algılara açık ve korunmasız olarak yönlendirilmeye müsaittirler. Eğitim sistemi belirli dönemlerde aniden değişiyor, Müfredat aniden değişiyor, okulların statüleri aniden değişiyor eskiden Süper Lise şuan Anadolu lisesi gibi. Gelen bakan giden bakanın sisteminin uygun olmadığını ve başarmak için yeni bir sistemi devreye soktuğunu söylüyor.
Geçtiğimiz yüzyıla kısaca göz attığımızda Bolşevik ihtilalı daha sonraki dönemlerde Nazi Almayası toplumları yönlendirme adına bu propaganda yöntemine başvurmuştur. Soğuk savaş döneminde ABD ve SSCB birbirlerine karşı yürüttükleri siyasi strateji aracı olarak bu yöntemi kullanmışlardır. Emperyalizmin en önemli temsilcilerinden olan bu ülkeler sömürge alanlarında yaşayan insanları kendi hâkimiyet yöntemlerinin doğruluğuna inandırmak için toplum mühendisliği/ zihin mimarlığı faaliyetlerini fazlaca kullanmışlardır.
Televizyon kanalları ve bu kanallarda yapılan programlar toplum zihin yapısı üzerindeki etkinliğini devam ettirmektedir. Ülkemizde son yıllarda yapılan programlar ve dizilerin toplum ahlak yapısı üzerindeki etkisi herkesin bildiği konuların başında gelmektedir. Toplum bu tür programlardan şikâyet etse bile ülke genelinde en fazla izlenilen programların başında bunlar gelmektedir. Buradan da anlaşıldığı üzere toplum mühendisleri toplumu etkilemenin her yönünü ustalıkla yapmanın gayretindeler ve yapıyorlar.
Ülkemiz, bölgemiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için karar verirken, algı yönetimi ve manipüle edilme riskleri karşısında uyanık olma ve bu konularda bilgi edinme, farklı alternatifler geliştirme, seçenekleri iyi değerlendirme gibi yollara başvurmanın önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bu bağlamda baktığınızda peygamberler birer “Toplum Mühendisi” yaptıkları işte Toplum mühendisliği” olarak örneklenebilir. Her peygamber bulunduğu toplumu pozitif yönde değiştirmiş, yönlendirmiş ve geçmişten gelen inançları yok etmiştir. Bunun için de Allah tarafından bildirilen sözleri kitaplar aracılığı, sohbetler, vaazlar ve birebir iletişimle insanlara iletmişlerdir.
Kendini akıllı göstererek içindeki haylaz çocuğun egosunu tatmin etmeye çalışan kişilerin kuyuya attığı taşı çıkarmaya çalışmayalım.
Niyetimiz “Halis” “Akibetimiz” hayır olsun.