29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Toplu taşıma zammı

Osmaniye’de toplu taşıma ücretlerine zam yapılması ile ilgili konuyu sizlerle paylaşmıştım.

Daha önce bazı güzergahlarda farklı ücret alındığını, yeni zamla birlikte aynı uygulamanın devam edip etmeyeceğini merak etmiştim.

Osmaniye’deki dolmuş ücretleri öğrenciler için 750 kuruştan, bir lira 25 kuruşa, sivil taşıma ücreti ise bir liradan bir lira 50 kuruşa yükseltilerek uygulamaya da başlanmıştı.

Yeni zamla birlikte eskiden olduğu gibi; Alibekirli, Karaçay, Haraz ve Başmahalle güzergahlarına çalışan dolmuşlarda indirim uygulanıyordu. Yeni uygulamada bir değişiklik yapıldığını gördük. Az önce belirttiğim mahallelerin güzergahlarında taşıma yapan dolmuşlar öğrenci ve sivilleri birleştirip tek rakam yapmışlar. Bu güzergahlarda yolcu taşıma ücreti bir lira olarak uygulamaya konulmuş. Bunun dışındaki güzergahlarda yolculuk yapmak isterseniz öğrenciler için bir lira 25 kuruş, siviller için bir lira 50 kuruş olarak ücret ödemeniz gerekiyor.

İki farklı güzergahlardaki  50 kuruş ücret farkını sizler nasıl değerlendirirsiniz bilmem ama, bu yapılan doğru mu değil mi onu da yetkililer değerlendirmeli diye düşünüyorum.

Bu arada taksi dolmuş ücretlerinin de artırılacağını sanıyordum. Alibekirli, Karaçay güzergahında çalışan dolmuş taksiler ise ücretlerini eskiden olduğu gibi bir lira 50 kuruş olarak uyguluyorlar. Bu güzergahta dolmuş taksilerin de çalışması nedeniyle otobüslerin ücretlerini düşük tuttuğu belirtiliyor. Taksiler zam yapmayacağını söylerken, sözkonusu mahallerde oturanlar otobüs ile taksi ücretlerinin aynı olması ve diğer güzergahlardan 50 kuruş karlı konumunda oluyorlar.

Dolmuşlar her hafta sonu güzergah değiştiriyor, her dolmuş şoförü böylelikle Osmaniye’deki tüm güzergahlarda dönüşümlü olarak taşıma yapmış oluyorlar. Buradaki uygulama yerinde alınmış bir karar. Çünkü, bazı güzergahlarda otobüsler dolu giderken, özellikle de Başmahalle dolmuşlarının bazı anlarda mahalleye giderken tek yolcusunun bile bulunmadığına tanık oluyoruz. Bir hafta en az yolcu taşıması yapan şoför bir sonraki hafta yoğun güzergahlarda çalışması ile o boşluğu doldurmuş oluyor.

Kentteki dolmuş zammının ardından ekmek zammı konuşulmaya başlandı. Bazı fırıncılar ekmeğe zam yapılmayacağını, ancak 50 gram düşük ekmek çıkarılmasının düşünüldüğünü söylüyor. Şu anda 60 kuruştan satılan ekmek, zamlanmış olsa belki 75 kuruş olabilir, ancak gramajının düşürülmesi de farklı bir uygulama.

2012 yılında genel anlamda değil, yerel anlamda zamlı günlerin bizlerini beklediğini, buna da alışacağımızı daha önceki yazılarımda gündeme getirmiştim. hani bir söz vardır; “insanlar layık oldukları şekilde yönetilirlermiş” saygılarımla…
 
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar