26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5324
EURO34.9561
ALTIN2439.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ticaret ahlakı

Bugünkü yazımda Osmaniye’de bir vatandaşın yaşadığı olayları gündeme getirmek istedim.

İnşaat ustası bir vatandaşımızın başına gelen ve ticaret ahlakına uygun olmayan bu tür olumsuzluklar, insanlarımızı kendi yaşadıkları kentten alış veriş yapmaktan uzaklaştırıyor.

İnşaat ustasının anlattıklarını dinledim, burada ticarethane isimlerini vermeyeceğim, ama olayları okurlarımla paylaşacağım.

Osmaniye’de üretilen bir firmanın kirecini almak için yine Osmaniye’de tanınmış bir esnafa giden inşaat ustası, buradan 110 torba kireç alır.

Kirecin torbasını 13 TL’den alan inşaat ustası, ilerini yaptığı sırada elinde kireç kalmaz. Yeniden aynı yere gelir ama bu kez o işyeri kapalıdır.

Bir başka esnafa gider ve aynı marka kirecin torbasının 8 TL’den satın alır. Burada pazarlık sözkonusu olmayıp, torbasının 8 Tl’den satıldığını öğrenen inşaat ustasının kafası karışır.

İnşaat ustasının 110 torba aldığı kirecin her torbasında 5 Tl kaybı bulunmaktadır. Bu da 550 TL’yi bulmaktadır. Üstelik alış verişi peşin yapmış olan inşaat ustasının bu olay zoruna gider.

Önceki alış veriş yaptığı esnafa gelerek durumu anlatır. Torbasının 8 Tl’den aldığı aynı firmanın kirecin kendisine neden 13 Tl’den satıldığını sorar.

İnşaat ustasının aldığı yanıt ise; “Evet bizde de 8 Tl’den satılıyor. Burada bir yanlışlık olmalı, işçiler yanlış hesaplamışlardır, telafi ederiz”denir.

Olayın ardından inşaat ustası sevinçli olarak işinin başına döner. 550 Tl parasını geri alacağını ümit eder ve ertesi günü esnafa yeniden uğrar.

İşyerindeki esnafla konuşurlar, yine telafi edeceklerini söylerler, ama işyeri sahibinin olmasını gerekçe gösterirler.

İnşaat ustası günlerce fazla ödediği paranın üzerini almaya gider ama bir türlü alamaz.

İşyerinin asıl sahibini cep telefonu ile arar ama, telefona yanıt verilmez. İnşaat ustası yeniden esnafa gider, sonuçsuz kalır.

Şimdi inşaat ustası perişan durumda olduğunu belirterek olayı bana anlattı. Osmaniye’de bazı esnafların ticaret ahlakının kalmadığından dert yandı.

Böylesi durumlarda neler yapılması gerektiğini, üstelik işyeri sahibinin Osmaniye’de sayılan isimler arasında halk arasında dolaşmakta olduğundan sözetti.

Bu olumsuz ve ticaret ahlakına sığmayan olayı sizlerle paylaştım. Bundan sonrası ne olacak bilemeyiz ama, değerinin 8 Tl olduğu bir torba kireç, aynı firmanın olmak üzere 13 Tl’den satacaksın, ardından da işçileri bahane edeceksin ve alın teri, kol emeği ile çalışan bir inşaat ustasının 550 Tl parasını ödememek için kırk dereden kırk su getireceksin.

Ödeyeceklerini söyledikleri halde, peşin sattıkları, ancak fiyatının üzerinde sattıkları bir ürünün geri ödemesini yapmakta oyalama taktikleri uygulayan esnafların çoğalması halinde, bu kentte yaşayanlar doğal olarak il dışına yönleneceklerdir.

Bunların bir örneğini de Osmaniye sanayi sitesindeki esnaftan daha önceki yazılarımın birinde gündeme taşımıştım.

Bu tür olumsuzlukların karşısında uyarılarda bulunacak mutlaka yetkililer olmalı diyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar