04 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tercihlerde sandık mesajı

Siyasetçi bir insan oyunu alabileceği kişiyi tahmin bile edemiyorsa, ondan siyasetçi olamaz.

Bu kadar net konuştuğuma tepki gösterdiğinizi seziyorum. Seçmenin TEK oy’una bile gereksinim duyduğunuz seçimler öncesinde, yanına gittiğiniz vatandaşların yüzüne bakmadan elini sıkıyor ve onların eleştirileri karşısında “geçiştirme” yaparcasına yanıtlar veriyorsanız, o zaman geleceğinizi de görebilmeniz gerekir.

Vatandaşımız, elini sıkarken yüzüne gülen ve gözlerine bakan siyasetçi bekler. Gülen siyasetçinin de  gözlerinin içindeki ciddiyeti, samimiyeti bizim insanlarımız iyi okur.

Bir seçim günü yaşadık, gönül isterdi ki ilk tur da sonuçlar netleşsin. Ama öyle olmadı, oldurulmadı veya olamadı…

Her kişi kendince eleştiri yapabilir, sonuçları değerlendirip yorumlayabilir. Ama, bizim mesleğimiz ve gözlemlerimiz gereği, olayları kamuoyu ile paylaşırken doğrular üzerinden yapmamış gerektiğini de unutmamamız gerekir.

Siyasette yaşanan farklı gelişmelerin ardından, neticelere değişik kılıflar bulunur. Bu olay siyasetin doğasında vardır.

Seçim süreci başladığında, ortaya çıkan bazı kişiler kendilerinin belli sayıda oy oranları olduğunu belirterek, bazı pazarlıklarda bulunur. Aday veya çevresi buna inandığı anda isteklerin tamamı veya bir kısmı giderilir.

Seçim süreci, her öneri ve isteklere karşı iyi tavırlar içerisinde olunması gerektiği düşüncesinde hareket edilir. Ancak, vatandaşın yaşadığı, kendince bir olumsuz olay sandığa farklı yansıyabilir.

Benim yazdıklarıma göre değil, kendi görüş ve düşüncelerinize göre aklınızı kullanmanız için, yaptığım araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kendi yaşadığım Osmaniye’deki son seçimlerin sonuçlarına birlikte bakalım.

Cumhurbaşkanlığı Adaylığında, (Cumhur ittifakının adayı) Recep Tayyip Erdoğan: 206.918 oy, (Millet ittifakının adayı)  Kemal Kılıçdaroğlu:102.096 oy, (Ata ittifakının adayı) Sinan Oğan: 21.288 oy, seçimlere iki gün kala adaylıktan çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise; 1.783 oy aldı.

Bu seçimlerin bir de Milletvekili Adaylığı tercihleri vardı. Cumhur ittifakını oluşturan; AKP:113.737, MHP:97.623, YRP: 6.769, BBP: 2.025 oy aldılar.

Bu arada, HüdaPar, DSP, DYP ve Yeni Dünya Partisi ise “Cumhur ittifakı” içerisinde Milletvekili adayı göstermek suretiyle destekte bulundular.

Cumhur ittifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmaniye ilindeki aldığı; 206.918 oyun, AKP, MHP, YRP ve BBP oylarının Milletvekilliği dağıtılımına baktığımızda; 220.156 olması gerekiyor.

Aynı şekilde, Millet ittifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Osmaniye ilindeki aldığı: 102.096 oyun; CHP, İYİ Parti, SP, Gelecek P., Deva P. Ve DP. Oyları ile karşılaştırdığımızda farklı sonuçlar elde edebiliyoruz.

CHP’nin; 59.408 oyu ile İYİ  Parti’nin; 43.095 oyu topladığımızda;102.503 rakamına  ulaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Saadet Partisi, Gelecek, Deva ve Demokrat Partili seçmenlerin oyunun nereye gittiği merak edilmez mi?

Yaşanan o ki; Osmaniye’de seçmen, Cumhurbaşkanlığında farklı, Milletvekili adaylığında farklı oylar kullandığı anlaşılıyor.

Bu sonuçlara göre; Cumhur ve millet ittifaklarında bulunan siyasi partilerin, kendi adaylarına nasıl çalıştıkları veya siyasi taktikler verdiklerini sanırım araştıranlar olacaktır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar