19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5955
EURO34.8547
ALTIN2507.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Temiz çevre-temiz toplum

Bugün bir hafta sonuna daha geldik. Cumartesi, yarın da Pazar. Yine insanlarımız hafta sonunu piknik ve mesire alanlarında değerlendirecekler. Ormanlık alanlarda ateş yakıp, kebap yaparak piknik yapacaklar. Geri dönüşlerinde ise kaç vatandaşımız atıklarını toplayıp bir poşete koyacak onu merak ediyorum.


Birkaç kez yazdım, haber olarak fotoğrafları ile yayınladık. Piknik ve mesire alanlarımızın kirliliği, bırakılan atıkların toplanması zahmetinden kaçınan insanlarımızdan sözettik.


Piknik alanlarımızı kirli bırakanları eğitim ve öğretimden nasibini az almış insanlar olarak görmeyin. Öylesi insanlara tanık oluyoruz ki, Üniversite sıralarında okumuş insanların bile çevreyi kirlettikleri ve piknik alanlarından kalkarken atıklarını toplamadıklarını söyleyebilirim.


Temiz bir çevrede yaşamayı istemek, çevreyi temiz tutmak eğitimli ve okumuş insan olmakla olmuyor.


Duyarlı olmayı başaran, duyarlılığın ve temiz toplumda yaşamayı arzu eden insanlar sayesinde temiz bir çevrede yaşayabiliriz.


Bugün ve yarın yine pikniğe gideceklere, her zaman olduğu gibi bir kez daha  anımsatmada bulunmak istiyorum. Gittiğiniz, oturup yiyip içtiğiniz yeri nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakıp gelmenizi bekliyorum sizlerden.


Yemeklerinizi yedikten sonra bir poşete koymanız, mangal yaktığınız dakikalar kadar almayacaktır. Bir başka olay ise içtikleriniz şişelerin boşalması halinde kayalara veya taşlara vurup kırmakla hangi zevki aldığınızı merak ediyorum.


Şişeleri taşlara vurup kırmak ve onun çıkaracağı sesten bir zevk aldığını sananlar, çevreye verdikleri kirlilikleri veya bir insanın ayağını kesebileceğini düşünemeyecek kadar kendilerinden mi geçiyorlar?


Piknik alanlarımızı duyarsız insanlarımız böylesine kirletirken, yetkili, etkili veya görev sorumluluk alanlarına girenlerinde denetim eksikliklerinin olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum.


Ormanlık alanlarımızı kirletenler, yayla yolunda seyredenken araçlarından dışarıya pet şişe veya benzeri atıkları fırlatıp atanlara karşı yetkili veya etkililerin bir takım girişimlerde ne zaman bulunacağını merak ediyorum.


Oksijen kaynağımız olan ormanlık alanlarımız naylon poşet atıkları ile kirletiliyor. Bu naylon poşetlerin doğada eriyebilmesinin yıllar aldığının bilinmesine rağmen ormanlarımı kirletenler duyarsız ve vurdum duymaz ise eğer, ormanlarımızı, doğayı ve çevremizi korumakla görevli olanların da mı duyarsız ve seyirci kalmaları gerekiyor?


Ormanlarımızın korunması, sadece orman yangınları çıktığı zaman mı akla geliyor. Piknik alanlarında ateş yakan insanları uyarmak, yangına meyilli yerlerde ateş yakılmaması konusunda uyarıda bulunabilecek kurum görevlileri yok mu?


Bugün ve yarın yine piknik alanlarımız dolup taşacak. İnsanlar kirletilmiş alanlarda yiyip içecekler, birkaç duyarlı insan kalkarken atıklarını toplayacak, ama nedense çoğu insan kalkarken atıklarına belki bir de tekme vurduktan sonra araçlarına binip evlerine gelecekler.


Bunun yanında, atıklarını bir poşete koyarak şehirdeki belediye çöp bidonuna kadar getirip atan insanlara da buradan teşekkür etmek istiyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar