25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5658
EURO35.006
ALTIN2431.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tarihin yaprakları arasında

ABD’deki Başkanlık seçimlerindeki iki aday arasındaki yarışın başa baş gidiyor gibi olması hatta mevcut Başkan Trump’un seçimi kaybedebilecek noktada olmasını izlemekteyiz.

   ABD’de sandıklar açılmaya başlandığında ilk saatlerde Trump’un önde gittiği yönde haberleri duymaya başladık. İkinci günün ardından yeni sonuçların gelmesi ile Biden’in oy oranlarında artışlar görülmeye başlandı.

ABD seçimleri ile ilgili gerilere baktığımızda; 6 Kasım 1860 günü Abraham Lincoln ABD Başkanı seçiliyor.

Bundan sonraki yıllara baktığımızda; 6 Kasım 1990’da William Mc Kinley,

6 Kasım 1928’de Herbert L. Hoover, 6 Kasım 1984’te ise Ronald Reagan’ın ABD Başkanı seçildiğini görmekteyiz.

Yeniden ABD’deki son seçimlere geldiğimizde oyların yüzde 92’sinin sayıldığını öğrenirken, iki aday arasındaki farkın da açılmakta olduğunu görmekteyiz.

Mevcut Başkan Donald Trump oyların yüzde 30,8’ini alarak 214 delege kazanırken, diğer aday Joe Biden ise oyların yüzde 66,4’ünü alarak 264 delege kazanmış durumda.

Seçimde Başkan seçilebilmek için toplam 270 delege kazanılması gerektiğini düşündüğümüzde, henüz oy sayım işlemleri devam ederken, seçimde Biden’in kazanabilmesi için 6 delegeye gereksinimi olduğu görmekteyiz.

ABD seçim sonuçlarının sadece o ülkeyi değil, tüm dünya ülkelerini etkileyeceği bir gerçek olduğunu düşündüğümüzde, Türkiye için Biden’in kazanması bu ülke ile ilişkilerimizde ne gibi değişikliklerin olabileceği düşünülmeye başlandı.

Aslına bakarsak, Türkiye’deki siyasilerin çoğunluğunun Trump’un kazanması taraftarı olduğunu iyi okunabildiğinde gözlemleniyordu. Sandıkların ilk açılmaya başlandığında da Trump ipi göğüslemiş gibi görünüyordu. Ancak sonraki günlerde farklı sonuçlar gelmeye başladı.

Bugün 6 Kasım 2020 ABD’nin yeni Başkanlık seçim sonucu belli olur mu, eğer sonuçların ardından ülkede ne gibi farklı olumsuz olaylar meydana gelir, bakıp göreceğiz.

Bu olay bizim ülkedeki son yıllardaki seçim sonuçlarının açıklanmasını anımsattı bana. Haber kaynaklarının açıklanması sırasında iktidar partisi adaylarının oylarının erkenden açıklanması, ardından geç saatlerde ise muhalefet adaylarının öne geçmesi olayları gibi ABD’de de sonuçlar böyle açıklandı gibi geldi bana.

ABD seçimlerini bir yana bırakıp, tarihte bugün gelişen önemli olayları anımsayalım. 6 Kasım 1917’de Filyandiya bağımsızlığını ilan etti. 6 Kasım 1917 Bolşevik Ekim devrimi (eski Rus takvimine göre Ekim 25) Lenin ve Troçki, Petograd’da kontrolü ele geçirdi.

Türkiye’de neler olduğuna bakalım. 6 Kasım 1918’de Çanakkale boğazı, İngiliz ve Fransızlar tarafından işgal edildi. 6 Kasım 1936’da İzmit’te Karton ve kağıt fabrikası açıldı. 6 Kasım 1955’te Kayseri şeker fabrikası üretime başladı. 6 Kasım 1981’de YÖK yasası yürürlüğe girdi.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar