26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4596
EURO34.7622
ALTIN2442.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Tarihin tozlu sayfalarından

TRT 1’de haftada bir gün izlediğiniz bir diziyi anımsatmak istiyorum.

Bu kanal, Devletimiz tarafından maddi ve manevi olarak desteklenirken, bizlerin kullanmış olduğu elektrik giderlerinden bile PAY alarak yayınlarını sürdüren bir kurum olarak bilinmektedir.

Buraya kadar gelişmelere sözüm yok. Ancak; çekimi yapılan dizilerdeki kostümlere harcanın para ile oraya getirilen insanlara ödenen masrafları hesap ediyorum!

Bu dizi filminin çekilmesi için harcanan masrafları da bir kenara bıraktım diyelim. Büyük Selçuklu İmparatorluğu adına çekimi yapılarak, TRT 1 ekranlarında gösterilen dizide yaşanan olayları izleyenleri nasıl değerlendirdiklerini merak ediyorum!?

Bir insan, geçmişi araştırırken geleceğine tarihinden ders alarak yön verdiği zaman başarılı olabileceğini düşünmelidir.

Tarihindeki gelişme ve yaşananları ayrıntıları ile araştırmayanlar, geleceğe dönük yapacaklarında hatalar yapabilir veya olumsuz tepkilerle karşılaşabilir!

TRT 1’deki dizinin son bölümünde sahneyi izlerken, günümüzde yaşanan olayları anımsadım.

Sakallı bir kişi Selçuklu’lara karşı örgütlenmek üzere topladığı yandaşlarına karşı konuştuklarını izledim ve dinledim.

Ormanlık bir alanda topladığı yandaşlarına karşı konuşan sakallı kişinin sözlerini dinlerken; aklıma gelen isim ve benzerleri geldi.

Bu sakallı neler diyordu, Selçukluları alt etmek için; ibadethanelere, çarşı, pazara, ordularının içine sızılmasını, halka yakınlık gösterilmesini, belli etmeden örgütlendikten sonra günü geldiğinde harekete geçilerek Selçuklu’yu içten fetetmekten sözediyordu.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu 1037 yılında Tuğrul Bey tarafından kuruldu. Haçlı seferlerinin birinci ve ikincisinde kilit rol oynadı. Dili ve kültürü ile yoğun şekilde İranlılaşan Selçuklular, Türk-İran geleneğinde büyük bir gelişme sağladı ve İran kültürünü Anadolu’ya taşıdı.

Tarihsel gelişmeler böyle devam edip gidiyor. Benim asıl anlatmak istediğim, film sahnesindeki sakallı kişinin etrafına topladığı yandaşlarına konuştuklarının üzerinden 983 yıl gibi bir süreç geçmiş.

Günümüze geldiğimizde Türkiye Cumhuriyeti’nin içten fetetmek, çökertmek için yapılan gizli toplantılar, orduların içine sızmalar, kamu kurumlarında örgütlenmeler, ibadet yerlerinde gösteriler faaliyetleri aklımıza getirdiğimizde, tarihten bir ders çıkarılmadığı anlaşılmaktadır.

Tarihte yaşananların yıllar sonrasında yeniden yaşatılmak istenilmesi olaylarını yöneticilerin neden akıllarına getirip getirmedikleri böylesi dizi filmlerinden net olarak görülebiliyor.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar