11 Mayıs, 2024, Cumartesi
DOLAR32.2841
EURO35.0051
ALTIN2444.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sütten zehirlenmek…

Okullarda öğrencilere süt dağıtılmasının ardından zehirlenme haberleri de gelmeye başladı.

Bazı illerimizde öğrencilerin içtikleri sütten hastaneye kaldırıldığı, zehirlendiği yolundaki haberleri duyanlar şaşkınlık içerisinde gelişmeleri izlemeye başladı.

Sütten zehirlenme haberi üzerine bazı aileler çocuklarına okullarda süt içirmeme kararları bile almaya başladılar.

Öğrencilere süt dağıtılma işi de nereden çıktı diyeceksiniz. Bu yeni bir uygulama değil ki! Bizler de yıllar öncesinde ilkokula giderken içmiştik. Bizlere dağıtılan ‘süt tozu’ydu. Amerika’dan getirilen süt tozları Türkiye’de mevcut hükümetin uygulaması sonucu ilkokul öğrencilerine içiriliyordu. Sabahları evden gelirken bardaklarımızı da yanımıza getirir, sınıfa girmeden önce kuyruğa dizilirdik. Öğretmenimiz bir kaşık süt tozunu bardağımıza koyar, ardından sıcak su kuyruğunda da bardağımızı doldurup içtikten sonra dersimize girerdik.

İlkokulun birinci sınıfında midemiz Amerika’nın süt tozu ile tanıştı. Gıda olup damarlarımızdaki kanlara geçti, ardında da bir çok çocuk genç yaşa geldiğinde Amerika’ya karşı kafa tutmak yerine, “Amerika’yı en büyük dost” olarak tanıtmaya başladı.

Amerika o tarihlerde elindeki süt tozunu tüketmek ve paraya çevirebilmek için Türkiye’de ilkokul öğrencilerini seçmişti.

Bir süre sonra da öğrencilere süt tozu dağıtılmaktan vaz geçildi.

O tarihlerde süt tozundan öğrencilerin zehirlenip zehirlenmediğini anımsamıyorum. Çünkü haber kaynağı olarak sadece radyo vardı, gazeteleri ise şehrin bir veya iki bayisinde bulabiliyorduk.

Aradan 45 yıl geçtikten sonra yine İlköğretim okulu öğrencilerine sabahları bu kez süt dağıtımı başladı. Hükümet ihale yaptı, alınan yerler ve dağıtım yöntemleri belirlendi. Çocuklara sabahları derse girmeden önce bir bardak süt içirmek güzel bir düşünce olabilir. Ancak, durup dururken bu nereden çıktı diye de insan düşünüyor. Süt dağıtım ihalelerinin hangi illerde kimlerde kaldığı, çocuklara verilecek sütün hangi tür süt olacağı, her sabah sütün kalitesinin nasıl denetlenebileceği de akla geliyor.

Süt ihalesinin yapılmasında illerdeki yetkililerin kriterleri, ihaleyi alanlar ve her sabah çocuklara içirilmeden önce kontrol edilmesi durumunu da akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Ben art niyetli düşünmek istemiyorum. İyi niyetli olarak çocuklarımıza süt dağıtıldığına inanmak istiyorum. Dünkü haberlere baktığımızda 4 veya 5 ilimizden zehirlenme haberlerini duyduğumda buradaki sorunu anlamakta zorlandım.

Birilerine ihale verilip kalkındırmak mı amaç, çocuklarımıza sabahları zihin açıklığı için süt içirmek mi yoksa bir bardak sütte fırtına koparmak mı amaçlar bunları da düşünmeye başladım.

Bir ilden üzücü haber gelmiş olsa farklıydı, 4 veya 5 ayrı ilden zehirlenme haberini duyduğumda benim düşündüğümün on katını Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Valilerin de iyi düşünmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Süt dağıtımında titizlik ve özene dikkat diyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar