20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Susuz Yaz

Osmaniye’de son günlerde içme suyu sıkıntısı yaşandığı yönünde halktan şikayetler alıyorum.


Osmaniye’de içme suyu sıkıntısı yaşanacağı yönündeki şikayetleri duyduğumda inanasım gelmiyor. İçme suyu yönünden, doğal yapısı yönünden önemli bir coğrafi konumda olan Osmaniye’de içme suyu yaşanıyor sözlerine bu kenti bilen herkes gülerken düşünür.


Osmaniye’nin dört bir yanında su kaynakları bulunuyor. Barajları ve doğal yayla suları bulunan Osmaniye’de nasıl içme suyu sıkıntısı yaşanabilir?


Yıllar öncesine gidelim. Rahmetli İskender Türkmen Zorkun yayla suyunu kente getirmek istediğinde gülerek düşünmüşlerdi. Zor bir yolu seçtiğini ve getirilirse de çok iyi olacağı yönünde görüşler ileri sürülmüştü.


Zorkun yaylası sınırları içerisinde; Gerekmez, Gürdük ve Beypınarı kaynak sularının ilçeye gelmesi için çalışmalar başladı. Sanırım iki pınarın suları da getirilmişti.


Başkan Türkmen’den sonra Zorkun yaylasındaki kaynaklardan getirilecek sularla ilgili çalışmaların devamı bir süre getirilmedi. Bir ara terör bahane edilerek çalışmaların devamının getirilmediği ileri sürüldü.


Belediye eski Başkanlarından İbrahim Karayiğit Osmaniye Zorkun (Keldaz) arasında teleferik projesini hayata geçireceğini, yabancı firmalarla ilişki içerisinde olduğunu söyledi, günlerce gazetelerimizde yazdık. Bunun da sonu gelmedi.


Şimdi yeniden içme suyu sıkıntısına dönelim. Eski Belediye Başkanlarından Davut Çuhadar Zorkun’dan getirilecek içme suyu hattını devam ettirdi, yeni kaynaklardan getirilen su ile kentin su sorununu çözümlediğini söyledi.


Gazetelerimizde yazdık, Osmaniye’nin içme suyu sorunu kalmadı, 50 yıllık su sorunu kökünden çözümlendi diye.


Bir de baktık ki Yeniköy’de rahmetli Belediye başkanlarından Musa Şahin’in açtığı su kuyularından ikisi çalışıyor. Zorkun yaylasından içme suyu getiriyoruz, Yeniköy’deki su kuyularını da çalıştırıyoruz.


Gün oldu Kadir Kara Belediye Başkanlığı döneminde Zorkun yaylasında yeni su kuyuları açıldı, yaylada içme suyu sıkıntısı yaşanmayacak denildi, hatta depodan Osmaniye’ye bile takviye yapılacağı söylendi.


2013 yılında Osmaniye ve Zorkun yaylasında içme suyu sıkıntısı yaşanmadı. Ancak, 2014 yılının kış mevsiminde kar yağışının yeterli olmadığı gerekçe gösterilerek bu yaz Zorkun’da içme suyu sıkıntısı yaşanacağı bildirildi. Kuyu açılması için ihale yapıldı. Bu ihalelerden birinin de Osmaniye kent merkezinde olması yönünde ilan yayınlandı.


Şu anda Zorkun yaylasında üçüncü içme suyu kuyusunun açılması çalışmaları devam ediyor. Ama yayla da su sıkıntısı yaşanıyor. Kuyun açılmasının ise yayla sezonu sonunda tamamlanabileceğini öğreniyoruz.


Osmaniye’de yaşanan sıkıntılar Yeniköy’deki kuyular da gereken desteği veremiyor anlaşılan. Kuraklık yaşanması içme suyu sıkıntısını yaşatabilir. Belediyelerin önlem alması gerekmez mi? Vatandaş çeşitli yayın organları ile uyarılır, gereğinden fazla su kullanılmaması, muslukların açık tutulmaması gibi uyarılar neden yapıl mıyor? Osmaniye’nin yakınlarında bulunan barajlardan içme suyu isale hattı çekilmesi yönünde projeler neden üretilmiyor?


Osmaniye gibi bir yerleşim biriminde su sıkıntısı yaşanıyorsa, burada yerel yöneticilerin eksikliklerinin bulunduğunu Ardahan’daki insan da Edirne’deki insan da duysa güler. Suyun içinde yaşarken susuz yaşadığımızı duyanlara güldürmeyelim kendimizi. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar