19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.8405
EURO34.6919
ALTIN2515.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Süreç işliyor, zamanlama yerinde

Bazı olayların yaşanması veya yaşatılmasındaki zamanlamayı yerine yerleştirenler, bir anda gündemi de değiştirebiliyorlar.

Gündemde tartışılan olaylar, covid-19 salgını, esnafın siftahsız kepenk kapatması, işsizlik, ekonomik sıkıntılar, kadın cinayetleri ve olumsuz bir çok olay konuşulup tartışılıyor.

Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıldönümüne günler kala bir de bakıyorsunuz ki, 80 yıldır okullarda okutulan “Andımız” için okutulmama kararı veriliyor. Bununla da kalınmayıp, Devlet madalyalarındaki Atatürk kabartmasının çıkarılması kararı da veriliyor.

İşte size yeni bir gündem, hem de günlerce tartışılabilecek bir olayı ortaya koyuverdiler.

Okullarda okutulan “Andımız” 2013 yılında çıkarılan yönetmelikle kaldırılmıştı. Yönetmeliğin iptali için dava açılmış, Danıştay 8. Dairesi ise  yönetmeliğin durdurulması ve “Andımız”ın yeniden okutulmasına karar vermişti.

Ak Parti Bartın milletvekili Yılmaz Tunç, Danıştay’ın bu kararı karşısında tepki göstermişti. Tunç’un sözlerinden bir bölüme bakıyorum: "Bu kararla Danıştay kendisini yürütmenin yerine koymuş ve andımızla ilgili yönetmelik değişikliği maddesini iptal etmiştir. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda dava devam etmektedir, karar temyiz edilmiştir. Ortada uygulanması mümkün olan bir yargı kararı bulunmamaktadır. Ayrıca yürürlükte de öğrenci andının okutulmasını zorunlu kılacak bir yönetmelik hükmü de bulunmamaktadır.”şeklinde konuşmuştu.

Danıştay’ın bu kararı TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti’nin verdiği önerge Milletvekillerinin oylarına sunuldu. Oylamada Ak Parti ile DHP Okutulmaması, CHP ile İYİ Parti okutulması yönünde oy kullanırken MHP ise çekimser yönde tercih yapmışlardı.

Oylama sonucu “Andımız”ın okullarda okutulması red edilmiş oluyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı, kararı temyize gönderdi. Dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na geldi ve burada yapılan oylamada oy çokluğu ile alınan kararla “Andımız”ın okullarda okutulması kaldırıldı.

Olay bununla da sınırlı kalmıyordu, alınan karar kapsamında “Devlet madalyalarında” Atatürk kabartması da çıkarılıyordu. Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nda  bulunan Atatürk kabartmasının  kaldırılması yeni tartışmaları da beraberinde getirmeye başladı.

Andımız’ın okullarda okutulmaması için MEB’in temyiz istemesi düşündürücüydü. Aslında MEB değil, bunun arkasında başka zihniyetler olduğu ve Bakanlığı ileri sürdüğü akla geliyor.

TBMM’deki oylamada seyirci konumda yani “Çekimser” kalan MHP’nin bugün “Andımız”ın okullarda kaldırılması kararına şiddetle karşı çıkmasını anlamakta zorluk çekiyorum. O günkü oylamada AK Parti ile HDP birlikte hareket ederken, okutulmasını isteyen partilerle ‘zıt’ düşündüğünüz gerekçesi ile “çekimser” kalma tavrını MHP bugün nasıl değerlendirecek?

O gün Meclis’teki oylamada MHP’nin tavrı ‘okutulmalı’ yönünde olsaydı, bugünkü sert sözlerine katılmak olasıydı.

Birileri sinsi sinsi amaçladığı hedefe doğru giderken, sürekli gündem değiştirerek insanların kafalarını karışma yönünde başarı sağladıklarını sansalar bile, günün birinde yanıldıklarının farkına vardıklarında ne yapacaklarını merak ediyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar