25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5006
EURO34.9308
ALTIN2433.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sumbas ve Toprakkale…

     Aylardır gündemini koruyan yeni Anayasa maddeleri üzerinde değişiklik yapılması ile ilgili halkoylaması 16 Nisan 2017 Pazar günü yapıldı ve resmi olmayan sonuçlarda öğrenildi.

Osmaniye’nin iki ilçesi dışında merkez ve diğer ilçeler “evet” tercihinden yana oy kullandı.

Sumbas ile Toprakkale ilçelerinde “Hayır” oylarının fazla olduğunu gördüğümüzde akıllara değişik yorumlar gelmeye başladı.

Öncelikle Osmaniye ilinde ‘evet’ ile ‘hayır’ oylarında beklenen oyların alınıp alınmadığına bir bakalım. Bu oylamanın siyasi olmayıp Anayasa maddeleri üzerinde yapılacak olan değişikliklerle ilgili bir tercih olduğunu her fırsatta dile getirmiştim. Ancak, olayın siyasi tercih gibi gösterilmesi olaylarının da yaşanması nedeniyle kentteki oylar üzerinde bir kritik yapma gereği duydum.

Osmaniye’de 1 Kasım 2015 seçimlerinde katılım oranının yüzde 84.94 olduğunu görmekteyiz. O günkü seçimlerde yüzde 81.93 oranında oy alan “evet cephesi” yani Ak Parti, MHP ve BBP) 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan halkoylamasında resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 57.8 oranında oy almış görülmektedir.

16 Nisan Halkoylamasında katılım oranının yüzde 84.69 olduğunu görmekteyiz. 1 Kasım 2015 tarihindeki seçimlerde Osmaniye’de yüzde 16.73 oy alan “Hayır cephesi” 15 Kasım seçimlerinde yüzde 42.2 oranında oy çıkarmış oluyor.

Halkoylaması öncesinde yapılan “evet” yönündeki tahminlerin yüzde 75-80 dolayında olduğunu söylenmekteydi. Ama tahminler düşünüldüğü veya beklenildiği gibi olmadı.

Bu kritiklerin diğer yorumlarını sizlere bırakarak, Toprakkale ve Sumbas ilçelerimizdeki sonuçlara bakalım. Resmi olmayan sonuçlara göre Toprakkale ilçesinde evet oyları yüzde 48.22 olurken, Hayır oylarının yüzde 51.78 olduğunu görmekteyiz. Bu ilçemiz, aynı zamanda iki dönemdir Ak Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal’ın  ilçesi olduğunu anımsatmak isterim.

İki dönemdir Osmaniye Milletvekili seçilen Önal’ın kendi ilçesinde ‘hayır’ oylarının fazla çıkması düşündürücü bir sonuç olarak yorumlanmaz mı?

Bir diğer ilçemiz olan Sumbas’ta evet oyları yüzde 48.71 olurken, hayır oylarının yüzde 51.29 olduğunu görmekteyiz.  Bu iki ilçemiz arasında düşündürücü sonuçlara baktığımızda; yüzde 48’lerdeki ‘evet’ ile yüzde 51’lerdeki ‘hayır’ oylarının bir çağrışım yapıp yapmadığı yönündedir.

Osmaniye Merkez ve diğer ilçelerimizdeki evet veya hayır oyları arasında yüzdelik oranlarda hiç benzerlik göremiyoruz.

Sumbas ilçemiz kırsal bölgede ve merkez nüfusun neredeyse on katı köylerde bulunmaktadır. Yani kırsal yerleşim yeri olarak gördüğümüzde, buradaki insanların neyi düşünerek iktidarın istediği gibi tercih yapmadıklarını düşünmek gerekiyor.

Sumbas ilçemizin kamu hizmetlerinden gerektiği gibi yararlanmamış olabileceği veya Milletvekillerimizin gerektiği gibi bu ilçemizin sorunları ile ilgilenip ilgilenmedikleri de akla gelebilir.

Şimdi burada, iktidar partisi ile birlikte hareket eden MHP milletvekillerinin iyi düşünmeleri gerekiyor. Birinin Toprakkale ilçesi doğumlu olduğunu düşündüğümüz iktidar partili Milletvekili Suat Önal’ın kendi ilçesinde ‘hayır’ tercihinin fazla olmasını sanırım değerlendirecektir.

Kadirli’li olan Mücahit Durmuşoğlu’nun da iktidar Partili milletvekili olarak, Sumbas ilçesindeki ‘hayır’ oylarının fazlı çıkmasının nedenlerini sanırım değerlendirecektir. Saygılarımla..

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar