28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3375
EURO35.1039
ALTIN2309.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Siyasette samimiyet

Siyaset yaparken samimi ve içten olmak siyaseti yapan kişiye kimlik ve artı puan kazandırır.


Daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi, siyasetçi karşısındaki kişinin elini sıkarken gözlerine bakması, gülümsemesi samimiyetini ortaya koyar.


Karşınızdaki kişinin elini sıkarken yayındaki bir başka kişi ile konuşuyorsanız veya başkasının yüzüne bakıyorsanız samimi ortam oluşmaz.


Özellikle de el sıkışırken acele bir hareketle karşınızdakinin elini tutmanızla bırakmanız saniye bile sürmüyorsa, bu da samimi olmadığınız yönünde yorumlara neden olur.


Yukarıdaki olumsuz hareketleri yapan siyasetçilerin, projelerinde ve gelecekteki uygulamalarından da kuşku duyulur. Samimi olmayan kişiler, özellikle de siyasetçiler görevlerinde başarılı olamazlar.


Bir kişinin rahat ve bol kazançlı işi olabilir. Ancak, işini sevmeden yapıyorsa, günü kurtarma olarak çalışıyorsa, aldığı paranın harcanmasında iyi hesaplamalar yapamıyorsa; ne işi, ne de parasının kendisine bir yararı olmaz.


Bir kişi işini seviyorsa, ekonomik olarak yeterli kazancı olmasa bile samimi hareketleri ve sosyal ortamdaki dürüstlüğü ile yaşamını sürdürebilir.


Bir elden gelen paranın diğer elden gittiğinde sadece paranın rakamlarını bilmek, ama onun değerini bir işe yaratmadan elden çıkarmak insanı üzüntüye sokar.


Siyasetçiler için ise, çevresindeki insanlarla samimi olmayıp, sadece onları oy aracı olarak görüyorsa, onların sorunlarını içtenlikle dinlemeyip, konuşulanlar karşısında ‘tamam tamam’ diyerek başını sallayıp geçiştiriyorsa böylesi siyasetçiden kendisine de, topluma da memlekete de yarar yerine zarar gelir.


Eskiden siyasetçiler köylere gittiklerinde sigara paketlerinin üzerine sorunları yazar, sigarası bittiğinde de otomobilin penceresinden paketi dışarı atarlarmış.


Tarlasına giden bir köylü bir gün yolun kenarında üzeri yazılarla dolu bir sigara paketi bulmuş. Eline alıp yazılarını okumaya çalışmış. Bakmış ki bir gün önce köylerine gelip oy isteyen siyasetçinin aldığı notlar olduğunu anlamış.


Köylü vatandaş boş ama üzerinde köylülerin sorunları yazılı sigara paketini cebine koyup tarlasına doğru yol almış.


Birkaç gün sonra köye bir başka siyasetçi geldiğinde, o da köylülerin sorunlarını sigara paketine yazmaya başlamış. Bunu gören köylü vatandaş elini kaldırıp konuşmak istediğini söylemiş. Siyasetçi elinde kalem ve sigara paketi ile “seni dinliyorum”deyince köylü vatandaş cebindeki sigara paketini çıkarıp siyasetçinin yanına yaklaşmış, “iki gün önce sizinkiler köyümüze gelmişlerdi. Sorunlarımızı yazmışlardı. Giderken sigara paketini yola düşürmüşler. Bu paketi alıp arkadaşlarınıza götürür müsünüz?”diye konuşmuş.


Siyasetçinin o anki yüz ifadelerini ve boğazında düğümlenen sözcükleri anımsayabiliyor musunuz?


Samimi olmak kazançlı çıkarır, siyasetçi konuşmalarında sözcükleri seçerek ve karşısındakileri üzmeden, kırmadan konuşmalıdır.


30 mart gününe geriye doğru sayımda siyasetçilerin buna daha da özen göstermesi gerekiyor. Onlara ‘akıl vermiş’ gibi olmayalım, onlar belki de ‘siyaset bilimi’ bile okumuşlardır ama; biz halkın istek ve beklentilerini dile getiriyoruz.


İşi düştüğü zaman gazeteci, işleri sağlam olduğu zaman da ‘gazteci’ olarak bizi görenlere ne diyelim! Samimi olanlara, halka güven verenlere kolaylıklar diliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar