26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5324
EURO34.9561
ALTIN2439.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sınavda çifte stres

Pazar günü YGS sınavları yapıldı. Sınava giren gençlerin sorulara nasıl yanıt verebileceği stresi yaşanırken, bazı olumsuzlukların da yaşanması gençlerimize ikinci stresi yaşamasına neden oldu.


Kimliklerini evlerinde unutanların stresi daha farklı oldu. Salona girdiklerinde soru başına birer dakikalık süreyi düşünen gençler, daha farklı stresleri de yaşadılar.


Örneğin İstanbul’da “Nevruz şeklikleri”nin yapıldığı alana 200 metre uzaklıktaki okulda sınava giren gençler kulaklarına pamuk tıkamak zorunda kalmışlar. Pamukları da sınav görevlileri dağıtmış.


Sınav yapılacak okulun yakınında “Şenlik” için izin veren Valilik böylesi bir olayı düşünememiş miydi diye akla geliyor? Şenliklere izin veren Valilik, sınavın bitiş saatini gösterebilirdi.


Osmaniye’mize geldiğimizde ise siyasi partilerin Belediye Başkan adaylarının seçim otobüsleri sınav süresince anonslarını kestiler. Böylesine yaşanan güzellikten dolayı siyasi partilerin yöneticilerine teşekkür ediyoruz.


Şimdi gelelim Osmaniye’de yaşanan olumsuz olaya. Korkut Ata Üniversitesi’nde sınava giren öğrenciler iki ayrı stres yaşadılar.


D blokta sınava girdiğini söyleyen bir genç, saat:11.00 sıralarında elektriklerin kesildiğini, ardından alarm zili çalması ile birlikte şok yaşadıklarını anlattı.


Yaklaşık 10 dakika elektriklerin kesik kalması ile ve alarm zilinin çalması arasındaki sürede yaşanan stresi düşünelim. 10 dakika demek, 10 soruya verilen yanıtlama süresi demektir.


10 dakikalık elektrik kesintisi, ardından alarmın çalması sınava giren gençlerin, “ne oluyor, bir olay mı var!?”diye kendilerini şoka girdirmesi ve beyinlerindeki kuşkularla birlikte sınav sorularını yanıtlamakta konsantre olamamalarına neden oluyordu.


O anki durumu gösterinizin önüne getirin ve düşünün. Sınav anında yaşanan strese yenilerinin eklenmesi demek, moral çöküntüsü demektir.


Sınava kendilerini konsantre eden bu gençlerimize böylesi bir durum yaşatılmamalıydı. Önceden önlemleri alınıp elektrik kesintisi olayı yaşatılmamalı, okulun alarmı kontrol edilip bir başka stres daha yaşatılmamalıydı.


Sınav yapılacak diye Pazar pazarı bile kurulmazken, gürültüyü önleyici çeşitli önlemler alınırken, elektrik kesintisi düşünülememiş miydi acaba?


Bu yaşanan olaylar karşısında sınava giren öğrenciler tepki gösteriyorlar. 10 dakikalık süre ve ardından devam eden bir on dakikalık stres sonunda kendimize gelebilmenin sıkıntıları karşısında yetkililerin böylesi durumlara önceden önlem almaları önerisinde bulunuyorlar.


Sınavlarda elektrikler kesilip, öğrenciler stres yaşarken, 30 mart akşamı sandıkların açılması, oy ayrım ve sayım işlemleri sırasında da elektriklerin kesilmemesini ümit ediyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar