28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3298
EURO35.0714
ALTIN2297.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Şiirin ekmeğinde 23 yıl

Osmaniye merkezli olarak 23 yıl önce başlattığımız “Ekmek ödüllü Şiir yarışması”na katılanların dün ödülleri dağıtıldı.

   Şiir yazmadaki emeğin ödülü olarak, tüm katılımcılara ekmek başta olmak üzere, 5 değişik hediyenin verildiği bir yarışmanın gelenekselliği tartışılmaz oldu.

Bu yarışmanın ilk başladığından buyana Genel koordinatörü olarak, 23 yıllık süreçte, her yıl belirlediğimiz tarihte ve aralıksız olarak gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşamak hakkım olsa gerek.

Sade 2020 yılında, 24 Nisan 2020 tarihini daha önceden belirlediğimiz halde, Covid-19 salgını nedeniyle, ödül törenine gününde yapamadık. Katılımları uzattık, yarışmayı iptal etmedik 23. Yılımızın ödüllerini de dün dağıttık.

Osmaniye’nin İl olmasının ardından, ismini ve kültürel değerlerini tanıtma adına böyle bir yarışma başlatmıştık. Ekmek sözcüğü üzerine değişik yorumlar yapılsa da, şiir yazarak yarışmamıza katılanların emeklerinin karşılığı olarak tüm katılımcılara “ekmek” vermeyi uygun gördük. Ekmek ile birlikte; kalem, katılım belgesi, kitap ve karanfil gibi hediyeleri yine tüm katılımcılara verdik.

Ayrıca, ilk üç dereceye girenler ile Osmaniye’mizin kültür ve sanatına katkıda bulunan insanların anılarını yaşatma adına onların isimlerini taşıyan plaketleri de yarışmacılarımıza mansiyon ödülü olarak verdik.

Geçtiğimiz yıl yarışmaya katılanların ilk üç dereceye girenler ile toplamda 16 kişiyi plaketle ödüllendirdik.

Bu yıl ise farklı bir yöntem uygulama kararı alarak, yıllardır anılarına ödül verdiğimiz insanların ailelerinin ödül törenimize davetimiz olduğu halde gelmediklerini anladıklarımızı, listemizden çıkardık.

Bu yılki yarışma sonuçlarımızda ilk üç dereceye girenlerin dışında; 8 kişi adına plaket olmak üzere toplamda 11 plaket dağıttık.

Covid-19 önlemleri ve sınırlı sayıda katılım olması uyarıları gereği bu yıl davetiye bastırıp dağıtmadık. Sadece katılımcıları törene davet ederken, maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarını da anımsattığımız gibi, program sırasında gereken önlemleri de almaya özen gösterdik.

Bu yarışmaya başladığımız 23 yıl öncesinde Osmaniye’de 180 gram ekmek 30.000 Tl’den satılıyordu. Yıllar içerisinde ekmek fiyatları ve gramajlarında değişiklikler oldu. Yarışmamız Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yerel etkinlikler” listesine alındı ve az da olsa destek verildi. Bu yıl ise Covid-19 nedeniyle projemiz destek görmedi.

Geçtiğimiz günlerde 200 gram ekmek 1,5 Tl oldu. İlk başladığımızda 30.000 Tl olan ekmeğimiz, bugün 1.5 Tl olarak şairlerimize hediye ediyoruz.

Bu arada, 2005 Ocak ayı itibarı ile TL’den 6 sıfır atılması olayını da anımsatalım ki, 30 bin Tl ile Bir lira 50 kuruş arasındaki hesaplamada yanılmayasınız!

Bu yılki Kupa ve plaketlerimizin tamamı kristal olarak tasarlandı. Osmaniyeli hemşehrimiz Osman Duman, İstanbul’daki Osmar Kristal ve Gıda işletmesindeki çalışmaları ile 23. Ekmek Ödüllü Şiir yarışması ödüllerine önemli katkıda bulunmasından dolayı Duman’a teşekkür ediyoruz.

Dünkü etkinliğimiz sırasında karınca kararınca katkıda bulunan Osmaniye Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, OŞYAD Yönetimi ile üyelerine ve törene katılan tüm şairlere teşekkür ediyorum.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar