23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.6042
EURO34.7821
ALTIN2413.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Şanslı İl’iz…

Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı teşvik yasasındaki gelişmelerle ilgili Osmaniye’nin şanslı iller arasında bulunmasını sevindirici bir haber olarak değerlendiriyorum.

Yeni teşvik sistemi ile yerli ve yabancı yatırımcılar hareketlenecek, ekonomik yapı, coğrafi durum ve stratejik konumlar nedeniyle Osmaniye’nin önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır.

6’ncı bölgede yeralan Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır ile, 5’nci bölgede bulunan Çankırı, Sinop ve Osmaniye illerinin diğer bölgelere göre önemli avantajları olduğu görülüyor.

Getirilen avantajlar ve verilen destekleri de birleştirdiğimizde bölge ülkelere ihracat yapmak isteyen yatırımcılar açısından bazı iller cazip geliyor. İran Türkiye’den mobilya, dokuma, cam, makine, elektrikli cihazlar ithal ediyor. Diğer bölge ülkelerin de Türkiye’den aldığı ürünleri düşündüğümüzde Osmaniye’nin avantajlarının birden fazla olduğunu görebiliyoruz.

Organize Sanayi Bölgesini düşündüğümüzde buradaki yatırımların sayılarının artması ile çalışan sayılarının artışını da beraber getirecektir.

Osmaniye Organize Sanayi ve Osmaniye ilinin yeni teşvik uygulamalarından yararlanması kentteki gelişimi artıracağı gibi, bölge ülkelerin de ürün alma noktasında Osmaniye’yi tercih etmelerinin bir çok nedenlerinin bulunduğu görülebiliyor.

Osmaniye’nin avantajlarına göz attığımızda; Otoban yolu, Demir yolu ve deniz yolları yönünden avantajlı olduğumuz dikkat çekiyor.

Taşıma olayında özellikle deniz yolunun kullanılacak olması, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nin denize yakın olması önemli avantajlar arasında bulunuyor. Demir yolu taşımacılığında yine OSB’nin avantajının bulunduğu ortaya çıkıyor.

Böylesine şanslı il konumundaki Osmaniye’de ileriye dönük olarak hızlı bir gelişim yaşanacağını düşünüyorum. Yoğun nüfus artışı, göçler, yeni fabrikalar ve kentleşme hepbirlikte Osmaniye’yi ileriye doğru götürürken burada dikkat edilmesi gereken en önemli konunun çarpık kentleşmenin önünün alınması olarak görüyorum. Osmaniye’nin değişik nedenlerle aldığı göçler ve işyerlerinin artması ile gelen insanların barınmaları için yaptırılan konutlar ve çok katlı binaların sağlıklı, kullanılabilir ve düzenli olmasına da özen gösterilmesi gerekiyor.

Çok katlı binaların yapılması ile yeşil alanlarımız daralıyor, araç sayılarının artması ile otopark sorunları her geçen gün önem taşıyor. Çok katlı binaların altlarına ve çevresine otopark olmaması nedeniyle kaldırımlar otomobiller tarafından işgal edilirken, yayalar zor anlar yaşıyorlar.
Kent merkezinde ve mahalle aralarında çok katlı binalarda oturanlar otomobillerini kaldırımlara parketmelerinin önlenmesi için Belediyenin acil olarak çözüm yollarını bulması gerekiyor.

Kısa sürede bu sorun çözümlenmezse 10 yıl sonrasında Osmaniye yaşanabilir bir kent olma yerine, curcuna yaşam içerisinde çözülmesi zor anları yaşayabilir. Yöneticilerimiz bu konuda mutlaka gerekli çalışmaları yapıyorlar diye umutlu olduğumu da belirtmek istiyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar