29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Sanatçılar yansa da, sanat yaşıyor

Tarihin sayfalarını karıştırdığınızda, önünüze çıkan öyle bir  olayla karşılaşırsınız ki, acıların yıldönümünü okurken duygulanırsınız.

Tarih 2 Temmuz 1993 gününü gösterirken, Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılan  sanatçıların kalmakta olduğu Madımak otelindeki kundaklama sonunda 37 can yaşamını yitirmişti.

Otel yangınında 43 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan olayla ilgili, bu güne kadar bilgi sahibi olmuş olmalısınız.

Sivas’taki bu olayda  kendilerince Kahramanmaraş ve Çorum olayları gibi karmaşa çıkarmak isteyenlerin ve kendilerine “dinci grup” olarak isimlendirenlerin sahneye koyduğu acı bir tablo ile karşılaşılmıştı.

Bugün devletin  TRT radyo ve televizyon kanallarında duygulu anlarla türkülerini dinlediğimiz, sanatçılarımızı Madımak oteli kundaklanmasında kaybettik.

Yazar Aziz Nesin ise itfaiyenin çalışmaları sonucunda kurtarılmıştı.

Bu olayda  yaşamını yitiren sanatçıların isimlerini şimdi sizlerle paylaştığımızda, her gün defalarca radyo ve televizyon ekranlarında türkülerini dinlediğiniz, duygulanarak iç çektiğiniz ezgileriyle tanıdığınız insanlar olduğunu bir kez daha anlayacaksınız.

Bu insanlar ki, kültür ve sanatımızın gelişmesi, tanıtılması halkla paylaşılarak duyguların dile getirilmesinden başka kaygıları yoktu.

Her biri ülkemizin değişik illerinden gelen bu sanatçılarımızın 2Temmuz 1993 günü cansız bedenleri ile karşılaşsak bile, türkülerini susturamadılar, isimlerini unutturamadılar.

Ozan Nesimi Çimen, Yazar Asım Bezirci, Şair Metin Altıok, Muhlis Akarsu, Şair Behçet Aysan, Muhibe Akarsu, Yazar Edibe Sulari,

Uğur Kaynar, Karikatürcü Asaf Koçak, Erdal Ayrancı, Sehergül Ateş, Türkücü Hesret Gültekin, Muammer Çiçek, Gülender Akça, Mehmet Akça, Mehmet Atay, Sait Metin, Carina Johanna, Gülsün Karababa, İnce Türk, Huriye Özkan, Murat Gündüz, Ahmet Özyurt, Handan Metin, Yeşim Özkan, Yasemin Sivri, Serpil Canik, Serkan Doğan, Belkıs Çakır, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Menekşe Kaya ve Koray Kaya  bugün topraklarında uyusalar bile, eserleri yaşayan insanların dillerinde ezgi olup duyguları okşuyor, yazdıkları ve çizdikleri ile ölümsüzlük yolunda isimleri yaşıyor.

Bir ülkenin kültürüne, sanat ve sanatçısına sahip çıkılmadığı zaman, gelişmesi, kalkınabilmesi ve toplumsal barışın sağlanması zor olur.

Çünkü sanatı; ruhun gıdası olarak tanımlayanlara kulak verdiğimizde, duyguların iyi veya kötü şekilde yaşanabilmesi, karanlıkların aydınlığa çıkarılması için sanat ve sanatçılar aracılık görevini üstlenmişlerdir.

Madımak yangınında kaybettiğinim değerli sanatçıları saygı ile anarken, bir sanatçının kolay yetişemediğini anımsatma isterim.

 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar