28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3375
EURO35.1039
ALTIN2309.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Samanın altına su vermek!

   Bir halk deyimi vardır; “Samanın altına su akıtıp, sesini dinliyor!”diye.

Samanın altına suyu akıtanların, sesini dinlerken kulaklarını açarak mı, tıkayarak mı dinlediklerini merak edenleriniz olmalı!

Olumsuz olayların ortaya çıkması veya çıkarılması neticesinde, insanlar telaş ve sonuçları merak etmekle oyalanırken, “At’ı alanın Üsküdar’ı geçmeye” çalıştığı olayları bile görebilirsiniz.

Bazı işyerlerindeki vitrinlerdeki ürünlerin üzerinde; “49.99 Tl.” veya buna benzer fiyatları görmekteyiz. 50 Tl’den 1 kuruş eksik olan bu rakama satıldığı etikette gösterilen ürünü satın alırken, sizden 50 Tl alırlar, ama 1 kuruşunuzu vermezler.

Bu ticaret tüketiciyi aldatma olayı olduğu halde, Esnaf Odaları veya ilgililerin böylesi etiketleri yazan esnafa yaptırım uyguladığına tanık olmadım.

Eski Başbakanlarımızdan rahmetli Turgut Özal bir konuşmasında; “Benim memurum işi bilir!”demişti. Bu tümce o zaman muhalefet tarafından “memurun rüşvet almasının önünün açılması” olarak değerlendirilmişti.

Türkiye’de yıl sonuna yaklaşıldığında veya çalışanlara enflasyon oranında zam uygulamasına yakın aylarda, enflasyon rakamı düşüşe geçer veya öyle gösterilir. Çünkü çalışanlara enflasyon oranında zam yapılacaktır.

Elektrik, doğalgaz ve benzeri tüketimlerde ise yüzde 25 oranında zam yapılır.

Türkiye Mart ayı ile birlikte Koronavirüs salgını ile tanıştı, Sağlık Bakanlığı ilk günden başlamak üzere gerekli önlemleri alma uğraşına girdi. Eczanelerde 25 kuruşa satılan maskeler bir anda 5 Tl’den satılmaya başladı. İktidar ücretsiz dağıtmaya karar verdi, ardından da satışını yasakladı. 65 yaş üstü ile 20 yaş altına maske verilmiyordu. 83 milyon nüfuslu ülkemizde bu yaş aralıklarını çıkardığımızda geriye kalan rakamın 35-40 milyon civarında olacağını tahmin ediyorum.

Türkiye’de yaşayan, vergisini verip, vatani görevini yapan, seçimlerde oyunu kullanan vatandaşın evinde internet olup olmadığı düşünülmeden, e-devlet şifresinin bulunup bulunmadığı bilinmeden maske isteklerinin bu yolla yapılması istendi.

Ülkemizde insanlar maske beklerken, uçaklar dolusu maske ve tıbbi malzemeler yabancı ülkelere “hediye” olarak gönderilmeye başlandı.

Bizi ekonomik olarak boğmaya çalışan ABD ile İngiltere’ye bile maske gönderilirken, bizim vatandaşımız hala bekleyişini sürdürüyor…

İddialar doğru ile Türkiye’den 55 ülkeye ücretsiz maske ve tıbbi malzeme gönderilmiş.

Bu olayları öğrenen muhalefet sesini yükseltmeye başladı. İktidar ise gündemi değiştirme peşine düşercesine tavırlara girmeye başlar oldu.

Önlem amaçlı uygulanmakta olan, sokağa çıkma yasağına uymayana 3 bin 150 Tl cezalar yazıldı. Para cezası yazılan vatandaşın bu parayı kaç maaşı ile ödeyebileceğini hesap edilebildi mi!? İlk yasaklardan bu yana vatandaşa bu uygulama ile kesilen toplam para cezasının ne kadar olduğunu ve nerede toplandığını merak edenleriniz var mı!?

En hassas terazinin kuyumcularda altın tartmakta kullandığını düşünürsek, “İnsana saygı insana hizmetle başlar!” tümcesi aklımıza geliyor.

Birileri, samanın altına suyu bırakmış sesini dinliyor gibi geliyor bana….

Selda Bağcan’ın, 1970’li yıllarda söylediği; “Adaletin bu mu dünya!” türküsünü bir yerlerden bulup dinlemenizi öneriyorum. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar