29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO34.9963
ALTIN2325.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ramazan ve ekmeğimiz

Her Ramazan ayının ilk günü ile birlikte fırınlarımızda susamlı pideler vitrinleri süsler.


İftar saati yaklaştığında özel pide yaptıran insanlara rastlarız. bu arada fırınlar Ramazan ayı pidelerini değişik fiyatlarla vatandaşa satarlar.


Bu yıl bazı değişiklikler yaşanmaya başladık. Örneğin geçmiş yıllarda olduğu gibi avucunun içinde susam getirip özel pide yaptıran vatandaş kuyruklarını fırınların önünde göremiyoruz. Çünkü fırınlar değişik türden pideleri müşterilerine sunuyorlar. Akşam saatlerinde fırınların önünde uzun pirde kuyruklarına rastlamıyoruz, müşteri fırına geldiği anda pidesini anında alabiliyor.


Mahallelerdeki fırınlarda ve bazı bakkallarda Ramazanda farklı ekmek satışlarından sözetmek istiyorum. Bazı fırınlar daha önceleri 60 kuruşa sattıkları pideleri, Ramazan ayı ile birlikte 50 kuruştan satmaya başladılar. Nedenini sorduğumuzda ise vatandaşa hizmet yanıtını alıyoruz.


Bazı bakkallarda ise ekmeğin 45 kuruşa satıldığına tanık oluyoruz. Fırınların pideleri 10 kuruş eksiğine satmalarını anladık ama, somun ekmeklerin bakkallar tarafından 45 kuruşa satılmasını anlamakta zorlandım.


Yine mi fırınlar arasında rekabet başladı, yine mi ekmeğimiz üzerinde bir takım oyunlar oynanmak isteniyor diye aklım karışmaya başladı.


Her Ramazan ayında ekmek üzerinde bazı fırıncıların bir takım çalışmalarına tanık oluruz, Ramazan ayı sonrasında da ekmeğe zam yapılması gündeme gelir. Bununla birlikte ekmek fiyatlarında rekabet başlar.


Sonuçta ya ekmeğe zam yapılır, ya da bazı fırınlar rekabete dayanamayarak vaz geçerler.


Şimdilerde yaşanan bu durum karşısında Ramazan ayı sonrasında ekmeğe zam mı gelecek soruları akla geliyor. Bunu günü geldiğinde göreceğiz.


Bir başka konu da, ekmeğin poşete girmesi olayı vardı. Bu konuda Gıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bir çalışması vardı. Ne oldu, neden uygulamaya geçilemedi bunu da merak ediyoruz.


Sanırım Ramazan sonunda bunların hepsi aydınlanacak. Özellikle de Osmaniye’deki ekmek fiyatlarındaki dalgalanma, bazılarının ucuz ekmek satışlarının da altında nelerin yattığını göreceğiz.


Koşullar ne olursa olsun, insanların en önemli gıda maddesi ekmeğimiz üzerinde fazla oyun oynanmamasından yanayım.


Geçmiş yıllarda ekmek bir kez daha poşete girmişti, ne oldu, yürümedi bir süre sonra ekmek poşetten çıkarıldı.


Şimdi yeniden gündeme geldi ama bir türlü ekmeği poşete girdiremediler.


Bir de az tuzlu ve kepekli cins ekmek üretimi gündemdeydi, un fabrikalarının hazır olmadığı yönünde söylentiler oldu. Bunu da sanırım yine Ramazan ayı sonrasında anlayacağız, göreceğiz.


Sağlıklı ekmek yiyebilmek umudu ile, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar