24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5487
EURO34.8259
ALTIN2437.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ramazan pideleri…

Ramazan ayı ile birlikte pide çeşitleri de tüketimi sunulur. Gün öncesinden Ramazan pidelerinin gramajları ile ücretleri de yetkili ağızlardan açıklanır.

Osmaniye’de her ne hikmetse bu konuda ilgili ve yetkili ağızlardan basına bir açıklama yapılmadığı gibi, fırınlarda da pide fiyatları ile ilgili bir yazı göremeyiz.

Dürüst ve halka hizmet noktasında sağlıklı ekmek üreten fırıncılara sözümüz yok! Ancak Ramazan ayını fırsat bilerek vatandaşı zor durumda bırakan fırınların da yetkililer tarafından denetlenmesi gerektiğini anımsatmak istiyorum.

Ramazan ayı öncesinde İstanbul’da pide fiyatları (İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği) tarafından açıklandı. Bu haber basında yer aldı. İSTESOB’ın kararına göre, İstanbul’da 350 gram sade pide 1 Lira 80 kuruşa satılacak.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, bu sene pideye zam vermediklerini söylüyor. Girdi maliyetinin kendilerine intikalinin sağlanmadığını belirten Yılmaz, bu nedenle zam uygulamadıklarını vurguluyor.

İstanbul’da sade pide 1 lira 80 kuruşa satılırken, 350 gram susamlı ve yumurtalı pidenin 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pidenin 3 lira, 1000 gram susamlı yumurtalı pidenin ise  6 liradan satılacağı belirtiliyor.

İstanbul bir Avrupa kenti, gelelim Osmaniye’mize… Ramazan pidesi her yıl olduğu gibi çiftelik olarak çıkarılıyor ve çifte ücret alınıyor.

Osmaniye’de 250 gram ekmeğin 1 liradan satıldığını anımsattığımda, çiftelik pidenin fiyatının da 2 liradan satılması gerekiyor. Bazı fırınlar bunu uyguluyor. Şu anda 400 gram çiftelik sade pide 2 liradan satılıyor.

Ancak, bazı fırınlar üzerine biraz susam döktükten sonra çiftelik pideyi 2 lira 50 kuruştan satıyor.

Her Ramazan ayında Osmaniye’de üç değişik türden pide tüketime sunulur. Fırıncıların bu değişik türden pide çıkarmalarına sözümüz yok, fiyatlarına da karşı değiliz. Ancak, bazı fırınlarda sade çiftelik pide bulunamıyor. Tüketicilere susamlı olarak üretilen ve 2 lira 500 kuruştan satılan pideler satılmak isteniyor.

Vatandaş fırına geliyor, çiftelik pide almak istediğinde sade pideyi bulamıyor, fırıncı susamlı çiftelik pide çıkardığı için 2 lira 50 kuruşluk pideden alıyor.

Bazı fırınlar ise normal somun ekmeği Ramazan günleri akşamlarında çıkarmıyorlar. Tek kişi kalan bir insan çiftelik pide almak zorunda kaldığında, tüketilemeyince israf oluyor.

Tüm bu ve benzeri olayları düşündüğümüzde, yetkililerin özellikle akşam saatlerinde fırınları denetleyerek, çiftelik pideler konusunda gerekli incelemeleri yapmalarını istiyoruz.

Vatandaşın tercihleri noktasında, susamlı pide almak zorunda bırakılması olayının incelenmesi halinde yaşanan sıkıntıların da çözümleneceğine inanıyoruz.

Bu konuda İstanbul ile Osmaniye’deki pideleri ücret olarak düşündüğümüzde, bu kentte yaşayan insanlar o kadar varlıklı olmadıklarını da anımsatmak istiyorum.

Osmaniye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Fırıncılar Odası ve Belediye Zabıtası’nın bazı fırınların vatandaşı zorunlu olarak 2 lira 50 kuruşluk ekmek almaya zorlaması olayına çözüm bulmalarını bekliyoruz.

Diyeceksiniz ki, vatandaş ta 2 liralık pide alsın! İftara yakın fırına gelen vatandaş, vitrinde sade pide bulamadığı zaman ne yapsın!? Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar