28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3484
EURO35.1569
ALTIN2310.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Rakamlar düşündürür mü!?

Bir yerde okuduğunuz bir sayısal rakam, sizi ne derece düşündürür veya ilgilendirir?

Otomobiliniz varsa, akaryakıta yapılan zammın rakamı sizi ilgilendirir. İşçi iseniz asgari ücretteki artış sizi ilgilendirir. Emekli iseniz maaşınızın artış rakamı sizi ilgilendirir.

Kısacası her meslekteki insanın duydukları rakamlar karşısında kendilerini ilgilendiren bir noktası bulunur.

Osmaniye’de İŞKUR İl Müdürlüğü Toplum Yararına Program kapsamında  1000 kişiye iş alanı sağlamak için karar aldı. Çalışma süresi 6 ay olan ve ücretleri de İŞKUR tarafından ödenecek olan; Belediye, Üniversite, Orman İşletmesi, Özel İdare ve İŞKUR bünyesinde çalışmak üzere işsiz gençlerimiz başvurularını yaptılar.

Osmaniye Merkez Atatürk Ortaokulu salonunda 7 Mart günü Noter huzurunda çekiliş yapılacak 1000 kişi belirlenerek işe yerleştirilecekti. 7 Mart günü geldiğinde çekiliş henüz açıklanmayan bir nedenle iptal edildi. Ertelendi ise de ertelendiği konusunda bir açıklama basına yapılmadı.

Günler geçti ve geçtiğimiz günler içerisinde Atatürk Ortaokulu salonunda çekiliş yapıldı. Bu çekiliş gününden bir çok işsiz genç haberdar olamadı. Çünkü çekiliş günü basın yoluyla açıklanmadığı için haberdar olanların katılı ile 1000 kişi belirlendi.

Yukarıda belirttiğim kurumlarda çalışmak için, yani 1000 kişili iş için, hemde 6 aylık bile olsa çalışmak için kaç işsiz başvuru yaptı dersiniz!?

Osmaniye merkezden 4.688 kişi, kadirli ilçesinden de 2530 kişi olmak üzere toplam 7.218 başvuru yapılmıştı.

Osmaniye’de iş için, başvuru yapanların rakamına baktığımızda bu olay sizlere neleri düşündürdü bilemem ama, bu kentte ekmek arayan işsizlerin sayılarının sadece bu kadar olduğunun sanılmaması gerektiğini anımsatmak istiyorum.

Mart ayı işsizlik rakamları belirlenirken, Osmaniye’de yeni işe yerleştirilecek olan 1000 kişi de buradan çıkarılacaktır. Ancak, 6 ay sonrasında bu insanlar yeniden işsizler ordusuna katılacaktır.

Okullara alınan sayıya bakıyoruz, onların çalışma sürelerinin de 8 ay olduğunu düşündüğümüzde, okulların kapanması ile birlikte onlarda işsizler ordusuna katılacaklar.

Gelecek yıl okulların açılmasını bekleyecekler, yeniden İŞKUR kapısında başvuru kuyrukları, ardından Noter huzurunda işe yerleştirilmesi için çekilişler, umutlar, sevinç veya üzüntüye dönüşecektir.

İşsizlik olayına köklü çözümler bulunması noktasında elbette çalışmalar yapılıyor olmalı. Bu konuda yeni projeler üretiliyor da olmalı. Çünkü iktidardaki yöneticiler farklı söylemlerle işsizliğe çözüm olanakları aradıkları, “işsizlik için Milli seferberlik” ilan edildiği şeklinde konuşmaları duyuyoruz.

Asıl önemli olan yapılan konuşmalar değil, projelerin hayata geçirilmesi olarak değerlendirilir. İŞKUR Müdürlüklerinin çalışanların sigortalarını ve maaşlarını 6 veya 8 ay gibi bir sürede karşılaması ne kadar çözüm olarak değerlendirilebilir?

Kalıcı çözümler noktasında ciddi adımların atılması ve bu konuda yetkililerin yaptıkları konuşmaların sağlıklı sonuçlar getirmesi en güzel olanı olarak işsizlerimizin yüreğini rahatlatacaktır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar