29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Parayı mendil gibi kullanmak

Parayı bol bulduğunuzda, oranıza-buranıza mı sürersiniz, mendil yerine burnunuzu mu silersiniz, yoksa bir iş kurarak insanlara yararlı olmaya mı çalışırsınız?

Tercih sizin, para da sizin olduğuna göre, elbette istediğiniz gibi kullanmak ta sizin hakkınız olsa gerek.

Bol parayı nasıl ve ne şekilde elde ettiniz de önemlidir, çünkü çevrenizde bu olay tartışma konusu haline gelebilir.

Birden bire varsın olanların hemen hepsi de aldığı bir Piyangodan çıkan para ile paralandıkları söylenemez.

Günün birinde ayağında yırtık ayakkabı, üzerinde yıllardır giydiği giysi ile halkın arasında olanların, günün birinde; takım elbiseler içerisinde lüks bir otomobilden indiğini gördüğünüzde doğal olarak kuşkulanabilirsiniz.

Çalışmakla yıllarınızı geçirmiş olsanız bile, gündelik yaşantınıza yetmeyen para ile bir kenara birikim yapabilmeniz mümkün olamayabilir. Bir halk deyimi vardır ya; “Sonradan görmeler!”diye.

Paraya sonradan sahip olanların, çevresindekilere karşı tavırları ve şımarık halleri tepki görse bile, yalakalık yapanları da gün gün artabilir.

Günün birinde; değişik sözlerde tepki gösterilen, eleştiri yağmuruna tutulan kişilerle birlikte aynı yolda yürümeye başlandığında dünkü söylenilenleri; söyleyen de, söylenilen kişiler de unutuveriyorlar.

Uyuşturucuya alıştırılan genç biri, para bulabilmek için girdiği işyerinden çaldığı binlerce lira değerindeki eşyayı çok az bir para ile satıp, sözde ihtiyacını karşılıyor. Onun için bin liralık eşyanın değeri değil, 50 liraya satarak ihtiyacını karşılamak olarak değerleniyor.

Yeni yılın ilk gününden başlamak üzere, Asgari ücretle çalışanlar ile emeklilerin maaşlarına zam yapıldı. Bu zamların oranı yüzde 7’lerde oldu ama, tüketim ürünlerine yapılan zamların bu oranın kat kat üzerinde olması ile yapılan zamların dengelenmesi yerine, dengesizlikler yaşanmaya başladı.

2021 yılında, çalışanlar ile emeklilere yapılan yüzdelik zam oranı kadar, insanların tükettikleri veya aldıkları hangi ürüne aynı oranda zam yapıldı? Uzaktan eğitimi internet üzerinden görmek zorunda olan öğrencilerimizin kullandığı internete, yüzde 34, ulaşım için kullandığımız otoyol ve köprülere yüzde 26, Ayçiçek yağına yüzde 110, ÖTV’ye yüzde 300 gibi zamlar yapılarak, kaşıkla verilenler, kepçe ile geri alındı.

Varlıklı olarak yaşamak ve varlığını insanlık adına kullanabilmek her kapitalistin eylemlerinde görebilmek olası değildir.

Yaşadığı ülke veya milliyeti ne olursa olsun, bence İNSAN olarak yaşadığının bilinci ile hareket edenlere saygı duyarım.

Sevmediğiniz bir ülkeden öylesine güzel insanlar çıkar ki, insanlar için servetini ortaya koyar ve harcarken gözünü bile kırpmayabilir.

ABD’de, dünyanın 3. Zengin insanı işadamı Bil Gates, Mars’a gitme tutkusu olan ve dünyanın 2. Zengin kişisi olan Elon Musk’ı sert bir dille eleştiriyor.

Dünyanın en zengin üçüncü insanı, yine en zengin ikinci insanına; “Mars’a gitmek yerine dünyadaki iklim ve halk sağlığı krizlerini ele almaya, onlara fon ayırmayı tercih edelim”diye konuşuyor.

Yaratan Allah’ın varlığına inanan kişilerin, yaracının yarattığı varlıklardan biri olan insanlar için; “Terpiyesiz, ahlaksız, zürriyetsiz, yüzsüz v.b.” sözleri halkın karşısında kullanma yetkisini nereden aldığı doğal olarak tartışma konusu olabilir!..

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar