19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.601
EURO34.8135
ALTIN2500.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Pahalılıkla savaşa var mısınız?

İktidar ekonomik sıkıntılar ile bazı yaşanan olayları “dış güçlerin oyunu” olarak yorumluyor ya, hadi gelin hep beraber halkın sorunları ile ortak akılla savaşalım!

Örneğin, binlerce Üniversiteli gencimiz iş ararken 4-5 yerden maaş alınmasının önüne geçerek bilgi birikimli gençlerimize iş olanağı sağlayalım.

Genç beyinlerin yabancı ülkelere göçünü önlemek için, her üniversitemizin bulunduğu illerde, öğrenci sayısına yeterli barınma yurtlarının açılmasını sağlayalım.

Öğrenciler ev sahiplerinin yüksek kiraları karşısında ezilmesinler, cemaat  veya tarikat yurtlarının ellerine düşmesinler.

Cemaat veya tarikat yurtları deyince aklıma 15 Temmuz öncesindeki o malum bilinen zatın yurtları geliyor. 

O yurtlar ki, dönemin eğitim sendikaları, Milli Eğitim Müdürleri, kamu kurum Müdürleri, milletvekili, hatta Bakanlar bile öğrencileri bu yurtlara yönlendiriyorlardı.

Devletin öğrenci yurdu olmayan yerlerde bu cemaatin yurtları vardı ve bu yurtlarda gençlerimiz gelecekleri için geceleri farklı eğitimlerle yetiştiriliyordu.

Bunların farkına varılamadı veya göz yumulmuş olmalı ki, günün birinde palazlanan bu cemaatın nesilleri 15 Temmuz gibi bu ülkeye ihanetin fitilini ateşlediler.

Çocuklarına sahip çıkmayan aile bireyleri, günün birinde evlatlarının; hırsız, dolandırıcı, uyuşturucu bağımlısı veya satıcısı olduğunu gördüğünde üzülmekle birlikte; “biz nerede hata yaptık!”diye kendilerini sorgularlar.

Peki bu ülkeyi yönetenler, 15 temmuz darbe girişimi sonrası kendilerini sorgularken, önceki yıllarda birlikte oldukları ve ortak hareket ederek yaşadıklarını da elbette sorgulamış olmalılar. Tabi ki, yanıltıldıklarını itiraf ettiler.

Ondan sonrası ne oldu, yenilerinin türemesine göz yumulurcasına duyarsızlıklar başlatılmadı mı? Hani, aldatıldılar ve yanıltıldılar dı? Yenileri içinde mi gelecekte aynı sözleri söyleyeceklerini merak ediyorum.

Pahalılıkla savaşmak ve adaletli ekonomik hayattan sözetmek istedim. Bugün ülkemizdeki asgari ücretle çalışan işçinin eline net olarak geçen para ile bir ailenin nasıl geçinebileceğini hesap edelim.

Emekli maaşları en az 1.500 liradan başlıyor ama Türkiye’deki 13 milyon dolayındaki emeklilerin yaklaşık 8 milyonu asgari ücretin altında maaş alıyor.

Bir emekli maaşı ile geçinen ailenin genci Üniversite okuyacaksa ve devlet yurdu çıkmamışsa, özel yurtlar ya da kiralık evleri düşündüğümüzde bu aile evladını okutabilir mi?

Cumhurbaşkanı en az 3 çocuk diyordu ya, biz tek evlat diyelim ve emekli bir babanın 2 bin lira maaş aldığını düşünelim.

Üniversite okuyacak ama devlet yurdu çıkmadığı için kiralık ev arıyor ve aylık 1.500 Tl isteniyor. Özel yurtlar da buna yakın olduğunu düşünerek olumlu yaklaşalım.

Emekli bir insan aldığı maaşı Üniversiteye gönderdiği evladına verdiğinde, kendisi de kirada ise eşiyle birlikte nasıl 30 gün yaşayabilecek. Köyde yaşasa, tarlalardan ot toplar, tencerede kaynatır yer.

Evinde televizyon bile olmayan vatandaşların elektrik faturalarından “TRT payı” ödemeleri kadar bir saçmalık olabilir mi!?

Türkiye’deki 5 market zincirindeki fiyatlara takıldılar ya, bin zamanlar parmağın 4’ü gösteriliyordu, ne oldu da 5 parmak gösterilmeye başlanır oldu!?

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar