19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6015
EURO34.8526
ALTIN2496.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Oyl(n)amak!..

Tesadüfe bakın, bu yılki yerel seçimler yine 31 Mart tarihine geldi. Yani,  2014 tarihindeki seçim takvimi ile eşleşiyor.

Burası sadece girişteki bir anımsatmaydı diyelim, asıl farklı değerlendirmelerin paylaşılmasına geçelim.

31 Mart 2019 Pazar günü yerel seçimler yapılacak, sandıklarda adaylar için oylama için seçmen tercihlerini yaptıktan sonra sonuçlarını merakla beklemek için televizyon ekranında pür dikkat izlemeye duracak.

Bu yerel seçimlerde 5 yıl öncesi gibi her siyasi parti adayının alacakları oyların tahminleri ve kazanma noktasındaki değerlendirmeler yerine farklı yorumların yapılacağı sonuçlar tartışılacak.

Seçimler öncesinde adayları “oylamak” ile bir takım hesaplarla “oynamak” arasındaki aday yanlılarının ince hesaplar yaparak geleceğe, yani oluşabilecek sonuçlara bakmaları halinde akşam saatlerindeki üzülme veya sevinebilme noktasında kendilerine dikkat etmelerini öneriyorum.

Önümüzdeki yerel seçimlerde “tek başına” aday göstermek yerine “ortak aday” gösterilmesi sonucunda nelerin yaşanıp yaşanmayacağı noktasında konuşulanları duyuyorsunuz!

Osmaniye Merkez ilçede Belediye Başkanlığı için; AKP ile MHP ortak aday olarak mevcut Başkan Kadir Kara’yı gösterdi. CHP ise aday çıkarmayarak ortak aday konusunda  İYİ Parti’den Aday gösterilen eski Osmaniye Belediye Başkanlarından Davut Çuhadar ismi üzerinde destek gösterdi.

Bağımsız aday olarak ortaya çıkan Kadir Karayel ile Başkanlık için üç kişinin adı konuşulurken, Saadet Partisi’nden Osmaniye AKP kurucu yönetiminde Başkan yardımcısı, bir dönem il başkanlığı yapmış olan Ömer Yağmur’un parti değiştirerek aday olduğu basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. 

Böylelikle Osmaniye Belediye Başkanlığı için yarışa 4 adayın katılacağını görmekteyiz.

Osmaniye’de 2014 yerel seçim sonuçlarına bakıyoruz ve 2019 yerel seçimleri ile karşılaştırmak istiyoruz. Elbette ki 5 yıllık süreçte nüfusun arttığı gibi oy kullanacak kişilerin sayılarında da artış olmuştur. Ancak, siyasi tercihleri partilerine göre yapanların artıp artmadığı noktasında karar verebilmek kolay olmasa gerek!

Seçimlerde rakipleriniz varsa eğer onları küçümsememek ve oyların “çantada keklik olmadığı” yönünde bir düşünceyi aklınızın bir ucundan çıkarmamanız gereklidir!

Osmaniye merkez ilçede 5 yıl öncesindeki oy sayısına bakarak, partilerin adaylarına göre dağıtılmasına göz atalım. MHP Adayı Kadir Kara’nın 54.144 oy alarak ikinci kez Belediye Başkanı seçildiğini görmekteyiz.

AKP Adayı ise 42.830 oy almış.  CHP Adayı 11.334, HDP Adayı 3.023, SP Adayı 1.366, BBP Adayı 744, DP Adayı 510, BTP Adayı 166, MP Adayı 158 ve HAK-HAR Adayı 98 oy alıyor.

Sizler bu rakamlara göre 5 yıl sonrasındaki sonuçları nasıl değerlendirebilirsiniz!?  Elbette ki seçmen sayılarında artış oldu, ancak  insanların siyasi görüşleri üzerinde tahmin yürütebilmenin de kolay olmadığını bilmek gerekiyor!

Önümüzdeki  yerel seçimlerde kent merkezinde MHP ile AKP ortaklığında girilecek olan Belediye Başkanlığı seçimlerinin, Yeni seçmen sayılarını katmadan,  5 yıl önceki seçmen sayısına göre; en asgari rakamının 96.974 olması gerekiyor.

Geride kalan diğer parti adaylarının 5 yıl öncesindeki oylarının genel oy toplamının 17.399 olarak hesabı görülmektedir.  4 Aday’a başarılar dileriz, Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar