24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5544
EURO34.8765
ALTIN2423.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Osmaniye’nin Havası

Osmaniye’nin doğal güzellikleri, tarihi ve turistik yerlerine, ürünlerini, eserlerini, Halk ozanlarını, şairlerini ve sanatçılarını tanıtma adına çeşitli etkinlikler yapılır.

Osmaniye’nin yaylalarının güzelliğinden, kentte yayla suyunun içildiğinden, yer fıstığının merkezinin Osmaniye olduğundan sözedilir.

Yerel yönetimlerin başına gelenler “mutlu şehir, mutlu insanlar”diye konuşurler, söyleyip gazeteler yazar.

Kaleler şehri Osmaniye’de havanın nasıl olduğunu, yaşamın koşullarını, daha doğrusu sağlıklı canlı yaşamı üzerine öğrendiklerimiz bizleri düşündürür.

Sosyal yaşam yönünden baktığımızda geçtiğimiz günlerde boşanma oranındaki rakamın yüzde 80’lerde olduğu yönündeki haberleri okumuş olmalısınız.

Evliliklerinin ilk yılında boşanma oranının yüzde 80’i gösteren iller arasında    80. İl Osmaniye’nin  olması herkesi düşündürmeli.

Son olarak öğrendiğimiz olay daha da kötü ve daha çok düşündürücü olsa gerek. Osmaniye’nin hava kirliliği üzerine yapılan araştırmalar ve eldeki verilere bakıldığında ciddi anlamda hava kirliliğinden sözediliyor.

Ortaya atılan sözler ciddi anlamlar taşıyor, iddia mı demeli, yoksa eldeki verilerin neticesi mi demeli bu konuda da yorumları sizlere bırakıyorum.

Avrupa Hava kalitesini izleme istasyonları’nın Web sitesinde Osmaniye ili adına ciddi anlamda sağlık etkilerinden sözediliyor.

Osmaniye’de hava kirliliğinin tehlikeli düzeyde olduğu, yani bölgede yaşayan canlıların çok ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilecekleri konu ediliyor.

Halkın uyarılması, alarm tedbirlerinin uygulanmasının geçikmeden hayata geçirilmesi öneriliyor. Osmaniye’deki tek ölçüm istasyonunun da hava kalitesinin tehlikeli düzeyde kirli gözüktüğü kaydediliyor.

Sağlık açısından ciddi anlamda önem taşıyan hava kirliliği konusunda, basın ve yayın araçları ile halkın uyarılması ve alarm tedbirlerinin uygulanmasının zorunlu hale geldiğinden sözediliyor.

Daha da kötüsü bekleyen tehlikenin toplu ölümlere bile davetiye çıkardığından sözedilirken Osmaniye’de ne gibi önlemlerin alındığını, ne gibi uyarılar yapıldığını merak ediyoruz.

Yerel yönetimler bu konuda bence birinci derecede sorumlu olduğunun bilinciyle hareket etmelidir. 

Kentteki hava kirliliğinin nedenleri araştırılması, çözüm yolları bulunmalı ve ivedi olarak gereken önlemler alınmalıdır.

Osmaniye’de acil olarak yapılacak olan bir toplantı ile hava kirliliğinin getireceği tehlikeler ve alınacak önlemler konusunda kamu ve özel kurumlar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları harekete geçmelidir.

Kirli havanın oluşturduğu sağlıksız koşullarla mücadele edilmek üzere ilgili kurumlar başta olmak üzere, gönüllü kuruluşların da desteği alınarak gereken çalışmalara gün geçmeden başlanmalıdır.

Sağlık kuruluşları ve Hastanelerde gerekli ön hazırlıklar başlatılmalı, olası rahatsızlıklar yaşanması halinde anında müdahale servisleri oluşturulmalıdır.

Osmaniye’de hava kirliliğinin daha da kötü olaylara meydan vermemesi açısından yöneticilerimiz acil olarak harekete geçmelidir. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar