28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3298
EURO35.0714
ALTIN2297.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Orman yangınları

Yaz mevsimlerinin yaklaşması ile birlikte orman yangınlarında da artışlar olur. Son yıllarda ülkemizin değişik yörelerinde yaz mevsiminde çıkan orman yangınlarını duyduğumuzda ciğerlerimizin yandığını hissediyoruz.


Orman yangınlarının bir çok nedenlerinin bulunduğunu öğreniyoruz. Arazi açmak amacı ile orman yangını çıkaranlar, oksijen kaynağı ormanlarımıza en büyük zararı verdikleri gibi, bu ülkenin geleceği açısından da hatalı bir eylem yaptıklarını bilmeleri gerektiğini anımsatmak istiyorum.


Bir de dikkatsizlik sonucu çıkan orman yangınları var ki, araçtan sigara izmaritini atan insanlar, ormanlık alanda bir orman yangını çıkıp çıkmayacağının bilincinde mi, yoksa duyarsızlık mı diye düşünmek gerekiyor. Ormanlık alanda araçla seyredenlerden birinin sönmemiş sigara izmaritini yol kenarı attığını görenler uyarmalı, hatta ona kızmalı bile.


Bir de piknik sonrası söndürülmeyen ateşler var ki, burada da duyarsızlıktan orman yangınları çıkıyor. Piknik sonrası eş ve çocukları ile birlikte alanı terk eden insanlar suları bitmiş olsa bile, toprakla, taşla sönmemiş közlerin sönmesini sağlayabilirler.


İnsanlarımızın bazıları piknik sonrası oturdukları yerlerin atıklarını toplama zahmetinde bulunmadıkları için, kendilerinden sonra gelenler piknik alanlarını kirli bulduklarında  eleştiri alıyorlar. Bu eleştiriyi yapanların için de  geride atık bırakanlara ne demeli?


Piknik sonrası atıklarını toplamayanlar, geride yanan ateşi de söndürmeyen düşünceye sahip olanlar diye düşünüyorum.


Geçtiğimiz haftalar içinde Kanlıgeçit yakınlarında orman yangını çıktı. Tren raylarından çıktığı söylendi. Ancak gazete sütunlarına yansıyan habere göre, on ayrı noktadan yangın çıktığı yazıyordu.


Önceki gün de Düziçi ilçemizde orman yangını çıktı. Çok sayıda insan ve araçlar yangını söndürmek için sabaha kadar uğraş verdi. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor, belki bulunacak, bulunamazsa bir gerekçe gösterilecek ve olay bir raporla dosyaya yerleştirilecek.


Hangi nedenle olursa olsun, orman yangınlarının ana kaynağının insan unsuru olduğunu unutmamamız gerekiyor.


Diyelim ki, bir cam şişenin güneşte ısınması nedeniyle ormanlık alanda yangın çıktı. Bu şişeyi oraya atan bir insan olduğuna göre, hatalı bir eylemin sonunda yangın çıkmış oluyor. Sigara izmariti, arazi açmak için yakılan ormanlarımız ve sonuçta milli bir servetin yıllarca yeniden  eski haline getirilmesi durumunu aklımızdan çıkarmamız gerekiyor.


Zorkun yaylasına yolculuk yapan özellikle özel otomobillerde sigara içen insanların sönmemiş sigara izmaritlerini yol kenarına atmamaları konusunda rica ediyorum. Bu ormanlar bizim akciğer damarlarımız olduğunu unutmayalım. Olası bir yangında söndürmek için çalışacak olan insanların yangın tehlikesi geçireceklerini de unutmayalım. Gelin tüm canlılar için, Osmaniye’miz ve memleketimiz için ormanlarımızda yangın çıkarabilecek olaylara izin vermeyelim, dikkatli olalım. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar